Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 05. 2013. 18:32 >> 18:32

POTVRDILA MINISTARKA

Niz epidemija u bolnicama u Srbiji

U bolnicama u Srbiji utvrđen niz epidemija klostridije, kazala je ministarka zdravlja te zemlje, Slavica Đukić Dejanović, potvrđujući da su dva pacijenta u Užičkoj bolnici umrla zbog infekcije.

Dva pacijenta sa ortopedije Užičke bolnice umrla su zbog infekcije bakterijom klostridija, potvrdila je za B92 Đukić Dejanović.

Prema poslednjim informacijama, na ortopediji Užičke bolnice danas je registrovan još jedan novoinficirani slučaj zaraze klostridijom, a ta pacijentkinja je - kao i dvoje ranije zaraženih - dobrog su opšteg stanja.

Zbog nepoštovanja proitivepidemijskih mjera, protiv odgovornih u bolnici podnijete su prekršajne prijave, ali u bolnicama u Srbiji, kako kaže ministarka, utvrđen je čitav niz epidemija klostridije.

Sanitarna inspeksija je još 25. aprila proglasila epidemiju i donijela protivepidemijske mjere, koje su podrazumijevale da se na ortopediji Užičke bolnice mogu primati samo hitni pacijenti i izvoditi samo hitne operacije. 10. maja ista ekipa inspektora je ustanovila da se mjere ne poštuju. Ministarka zdravlja kaže da će lično pokušati da sazna zašto mjere nisu poštovane.

Užice nije jedina bolnica u kojoj vlada epidemija klostridije. I u Opštoj bolnici u Leskovcu tokom posljednjih pet mjeseci bakterijom klostridijom bilo je zaraženo 16 pacijenata, a trenutno je inficirano pet pacijenata. I to nije kraj spiska.

“Naše stručne službe imaju informaciju o čitavom nizu epidemija u Smederevu, Leskovcu. Svaka bolnica mora imati komisiju za intrahospitalne infekcije i mora reagovati. Mi ćemo ovdje morati da vidimo i kakav je bio put u vezi sa samim epidemijama“, kaže Đukić Dejanović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније