Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 05. 2015. 13:22 >> 13:15
1

ŠIMRAK PORUČIO

Postaviti spomen obilježje deportovanima

Sve dok se odgovorni za ratne zločine ne izvedu pred sud pravde, Dan pobjede nad fašizmom će nadvijati tamna sjenka, rekao je predsjednik novskog SDP-a, Dragan Šimrak, posjećajući na godišnjicu deportacije državljana BiH.

“Ovih dana navršava se dvadeset treća godišnjica od sramne deportacije državljana BiH paravojnim jedinicama tada samozvane Republike Srpske. Zločin i blamaža  nezapamćeni u dosadašnjoj istoriji Crne Gore za koji do sada niko nije snosio ni tzv. moralno-političku odgovornost, a o onoj pravnoj da i ne govorimo”, saopštio je predsjednik Opštinskog odbora (OO) SDP-a Herceg Novi, Dragan Šimrak.

On je podsjetio da su prošle 23 godine od “kada je zgrada Centra bezbjednosti u Herceg Novom zloupotrijebljna za potrebe 'sabirnog centra' ulovljenih muslimanskih i srpskih građana Bosne i Hercegovine koji su izbjegli u Crnu Goru da spasu živu glavu, računajući na njenu čast i obraz.”

Šimrak navodi da su isporučeni jedinicama Radovana Karadžića “bez grama samilosti” i uz opravdanje da se radi samo o “naređenju pretpostavljenih”.

“Sudbina svih nije bila ista, muslimane-Bošnjake su strijeljali odmah po preuzimanju, a Srbi su imali 'olakšavajuću' okolnost da se bore u prvim redovima, iako im do borbe sa komšijama nije bilo. Zvanično, građana muslimanske vjere je ubijeno 80, a nezvanično je ta brojka mnogo veća”, rekao je Šimrak.

Dodaje da one koji su Srbe deportovali u Bosnu nije briga koliko ih je izginulo.

“OO SDP Herceg Novi je iz godine u godinu, od godišnjice do godišnjice istrajno i principijelno podsjećao odgovorne da ratni zločini ne zastarijevaju. Svjesno izbjegavanja procesuiranja odgovornih za ovaj zločin je izbjegavanje suočavanja sa tamnom stranom naše novije prošlosti koja, ako se objektivno ne ocijeni, će se jednog dana opet ponoviti”, saopštio je Šimrak.

On smatra da je “jalova svaka priča i busanje u demokratska i multi-kulturalna prsa dok se ne postave  spomen obilježje, ovog neslavnog događaja na zgradi u kojoj je bio 'sabirni centar'. Obilježavanje godišnjice pobjede nad fašizmom je nesumnjivo civilizacijska obaveza, ali dok se u Crnoj Gori odgovorni za nesumnjive ratne zločine ne izvedu pred sud pravde, tamna sjenka će stalno bdjeti nad ovim najsvečanim danom u novijoj istoriji svijeta.”

Novski socijaldemokrati pozvali su nadležne da se do sljedećeg Dana pobjede nad fašizmom ispred zgrade Centra bezbjednosti postavi spomen ploča svim deportovanim građanima Bosne i Hercegovine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније