Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

18. 04. 2024. 09:41 >> 09:41
Čitaj mi:

SASTANK VISOKIH ZVANIČNIKA EU - ZAPADNI BALKAN

Mijović:Posvećeni izgradnji sistema borbe protiv korupcije

Crna Gora, kao članica evropske porodice, posvećena je izgradnji efikasnog sistema borbe protiv korupcije i kriminala, kazala je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jovana Mijović na sastanku visokih zvaničnika EU -Zapadni Balkan za oblast pravosuđa i unutrašnjih poslova u Briselu.

Ona je, kako je saopšteno iz kabineta ministra unutrašnjih poslova, govorila na temu “Suzbijanje kriminalne infiltracije u legalnu ekonomiju i društvo bez korupcije”.

“MUP preduzima konkretne aktivnosti na polju suzbijanja korupcije i posvećen je stvaranju ambijenta u kojem će se snaga institucije crpiti iz znanja i integriteta službenika. Snaženjem njihovog integriteta, MUP postaje sinonim za profesionalizam i odlučnost u borbi protiv korupcije i svih oblika kriminaliteta. Želim da istaknem da smo uspješno identifikovali i procesuirali članove organizovanih kriminalnih grupa koji su se infiltrirali u naš bezbjednosni sistem. U prethodnom periodu, podnijeli smo brojne krivične prijave i procesuirali odgovorna lica za visoku korupciju, uključujući policijske službenike, javne funkcionere i carinske službenike”, kazala je Mijović.

Ona je u okviru panela na temu “Jačanje upravljanja migracijama, azilom i granicom” rekla da Crna Gora preduzima kontinuirane napore radi potpune usklađenosti i ispunjavanja preporuka Evropske unije.

„Naši prioriteti su organizovanje zajedničkih operativnih aktivnosti na ugroženim djelovima granice sa međunarodnim partnerima, razmjena informacija, podrška razvoju kapaciteta Uprave policije, priprema za Eurosur mrežu i EURODAC, razvoj sistema elektronskog nadzora državne granice, priprema za Entry-Exit sistem i Evropski sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja - ETIAS, te razvoj sistema integrisanog upravljanja granicom i standardizovanog obučavanja službenika granične policije“, saopštila je Mijović.

Napomenula je da u tom dijelu Crnoj Gori izuzetno važnu podršku pružaju pripadnici Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu i pozdravila prijedlog Evropske komisije da se u narednom periodu ojača uloga Europola i međuagencijska saradnja u oblasti borbe protiv krijumčarenja migrantima i trgovine ljudima.

„Spremni smo za uspostavljanje regionalnih operativnih jedinica fokusiranih na otkrivanje krijumčarenja migranata duž migracione rute, naročito jer je u praksi, na primjeru saradnje Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom i Republikom Slovenijom, već dokazano da targetiranje organizovanih kriminalnih grupa koje su aktivno umiješane u krijumčarenje migranata kroz stalnu razmjenu informacija i tijesnu međunarodnu saradnju, dovodi do operativnih rezultata i sprovođenja istraga“, zaključila je Mijović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније