Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

15. 04. 2024. 15:33 >> 18:15
7
Čitaj mi:

RASPRAVA NA SJEDNICI

Ivanović: Sarajevo se nije oglasilo da li je poslalo protestnu notu

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je da se zvanično Sarajevo nije oglasilo da li je poslalo protetstnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem. Ivanović je kazao da su vanjsko-politički prioriteti Crne Gore jasni i da su poruke koje dobija od partnera jasna potvrda da je država na ispravnom vanjsko-političkom kursu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić pitao je ministra zašto je oćutana protestna nota koju je BIH uputila Crnoj Gori.

“Nikakvo zvanično saopštenje ni Vlade, ni ministarstva BiH o tom pitanju nije bilo, a nije bilo ni sa naše strane. To pitanje postavite Sarajevu, pa neka Vam oni odgovore”, odgovorio je Ivanović.

Poručio je da nije na državi prijema protestne note da kaže je li ona upućena.

“O tome imate samo medijske navode, a ne zvaničnu potvrdu. Poslanik Nikolić je o protestnoj noti BiH mogao da sazna samo iz medija, jer nije postojalo nijedno zvanično obraćanje ni saopštenje iz MVP BiH”, kazao je Ivanović.

“Kredibilni medij RSE je obavijestio javnost da je protestna nota BiH upućena iz MVP te zemlje i da im je to potvrđeno u kabinetu Elmedina Konakovića”, odgovorio mu je Nikolić.

Nikolić je pitao Ivanovića da li će, kao ministar vanjskih poslova u Komitetu ministara Savjeta Evrope, glasati da Kosovo postane članica te organizacije.

“Da li glasanje iz redova parlamentarne većine poslanice Maje Vukićević protiv prijema Kosova u SE znači kršenje koalicionog sporazuma o formiranju Vlade kojim ste se obavezali da poštujete evroatlatski kurs i razvijate dobrosusjedske odnose sa državama koje je Crna Gora priznala”, kazao je Nikolić. 

Pitao je ministra zašto nije pozvao ambasadora Srbije Nebojšu Rodića da mu uruči protestnu notu zbog uvreda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na račun Crne Gore i ministarke Maide Gorčević.

Ministar je kazao da MVP održava redovnu komunikaciju sa svim diplomatskio-konzularnim predstavništvima u Crnoj Gori.

“MVP održava redovnu komunikaciju sa svim diplomatskio-konzularnim predstavništvima u državi tokom kojih se ramzatraju sva pitanja u odnosima dvije države pa i ona koja su osjetljivog karaktera. Što se tiče povjerenja i konfuzije međunarodnih partnera ja ne znam otkud taj utisak. Od nas nećete nijedan odgovor koji je politikanski ”, kazao je on.

Nikolić je kazao da opet nije dobio odgovor  da li će Crna Gora glasati za prijem Kosova u SE iako je minisarka najavila da će Vlada glasati za prijem.

“Ne odgovarate ni na pitanje da li ste pitali Rodića o uvredama. Sve države za mnogo manje incidente zovu ambasadore, a kamoli za poruke koje stižu sa najvišeg nivoa. Imam razloge da vjerujem da to radite iz intimne nelagode jer se ne identifikujete sa spoljnopolitičkim prioritetima Crne Gore. Alternativa tome je da Vas je strah što će Vam reći koalicioni partneri”, rekao je Nikolić.

Ivanović se u slučaju Maje Vukičević pozvao na Ustav koji propisuje da se poslanik izjašnjava po sopstvenom uvjerenju.

“Treba imati u vidu da izvršna vlast nema pravo da instruiše ili nameće poslaniku obavezu da glasa u skladu sa stavovima predstavnika Vlade bez obzira da li je takav stav u saglasju sa političkim stavovima i ciljevima javnih politika u ovom slučaju vanjskih. Molio bih Vas da o ovakvim pitanjima direktno komunicirate sa poslanicima”, kazao je Ivanović.

Podsjetio da je za 16. april planirano razmatranje pitanja Kosova u okviru redovnog proljećnog zasijedanja SE.

“Tom prilikom će se poslanici ovog statutarnog tijela izjasniti o članstvu Kosova u SE. Nakon što se na parlamentarnoj skupštini SE na plenumu izjasni o ovom pitanju, o svom mišljenju ću obavijestiti Savjet ministara. Kada pitanje članstva Kosova dođe na red komiteta Cg će slijediti svoje vanjsko-političke principe zauzeti svoj stav”, rekao je Ivanović.

Nikolić je ocijenio da Ivanović nije odgovorio ni na jedno upućeno pitanje.

“ Evolucija je poželjna u politici i ja pozdravljam evoluciju koju ste vi doživjeli jer ste svojevremeno tvrdili da NATO nije dobar za Crnu Goru. Ono što nije dobro je da zbog nedostatka sinhronizacije i saglasja i unutar vladinih politika dovodi do opšte konfuzije. Posljedica takvog ponašanja je drastičan pad građana Crne Gore u NATO”, rekao je on.

On je danas, u Skupštini odgovarajući na poslanička pitanja, rekao da MVP preduzima sve mjere i radnje u cilju zaštite državnih interesa te da u tom cilju koriste mehanizme koje predviđa diplomatska komunikacija.

Ivanović: Procedura oko ambasadora varira; Zirojević: Ćutite oko srpskog sveta

Poslanik SD-a Nikola Zirojević postavio je pitanje ministru vanjskih poslova Filipu Ivanoviću "kada će se probuditi iz zimskog sna" i osuditi brojne uvrede na koje su stigle na račun Crne Gore.

"Prvo posjeta predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika kada ga je predsjednik Skupštine Andrija Mandić dočekao ovdje i kada nam je MVP Bosne i Hercegovine poslalo protestnu notu zbog te posjete i zastave koja je stojala na sastanku. Takođe, na presu Mandića i Dodika su izrečene opasne poruke o 'srpskom svetu' na koje ste ćutali", rekao je Zirojević.

On je ministra podsjetio i na izjavu ambasadora Srbije Nebojše Rodića koji je nedavno izjavio da su granice "nešto što je nestajalo i nastajalo te da nema te sile koja može odvojiti jedan narod (Srbe i Crnogorce)".

"Očekivali smo da reagujete i to ste prećutali. Tu je i izjava ruskog ambasadora Maslenikova koji je rekao da uvođenje zemalja Zapadnog Balkana u EU znači konfrotaciju sa Rusijom. Imamo uvredljive poruke koje je Vučić uputio Vašoj kolegenici Maidi Gorčević na Kosovu. I to ste prećutali, iako sam očekivao da ćete makar stati u zaštitu svoje partijske koleginice. Nijesmo čuli izjašnjenje o spornom glasanju poslanice DNP-a Maje Vukićević o članstvu Kosova u Savjetu Evropu koja je tamo predstavljala parlamentarnu većinu, a ne DNP", ukazao je on.

Ivanović je rekao da MVP preduzima sve mjere i radnje u cilju zaštite državnih interesa te da u tom cilju koriste mehanizme koje predviđa diplomatska komunikacija.

"Obzirom da se 90 odsto Vaših pitanja baziralo na propali pokušaj mog kontrolnog saslušanja, podsjetiću vas da niste pratili izjave i reakcije u vezi sa Palestinom, glasanje u Ujedinjenim nacijama UNESCO, kao ni ostale tvitove i saopštenja koja samo objavljivali pa bih Vas zamolio da se prije svega informišete. Što se tiče pokušaja duhovitosti o zimskom snu za vas bi bilo bolje da malo prespavate", poručio je Ivanović.

Poslanik SD-a je ministru kazao da se ne radi o propalom kontrolnom saslušanju, već o brutalnom gaženju Poslovnika.

"Neće vam poći za rukom da nas uspavate. Znam da biste voljeli da nas anestezirate i da mi ovdje ne kažemo ništa. Vi možete da nastavite da spavate, a mi ćemo biti veoma budni", poručio je Zirojević.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније