Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

29. 03. 2024. 18:26 >> 18:26

vlada crne gore

Intenziviranje aktivnosti na zaštiti i unapređenju javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću

Svi članovi Koordinacionog tijela pozdravili su izuzetne benefite izmjena Zakona o igrama na sreću koji je predložila 44. Vlada, gdje se u odnosu na prošlu godinu, a za samo tri mjeseca ove godine zaključno sa martom, ostvario prihod Budžeta u iznosu većem od 3 miliona eura. Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, to je u prethodnom periodu završavalo na računima privilegovanih priređivača, bez mogućnosti da se finansiraju brojne javne potrebe kao što je izgradnja škole, vrtića itd.

Danas je održana Druga sjednica Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i ujedno predsjednik Koordinacionog tijela Momo Koprivica.

Kako je saopšteno iz Vlade, Koprivica je pohvalio konkretne aktivnosti koje su već realizovane u ovom kratkom periodu i uspostavljanje jednog čvrstog međuresorskog okvira za dalji rad.

Navode da je na sjednici prezentovana Informacija o odličnoj dinamici realizacije aktivnosti na uspostavljanju informacionog sistema za vršenje nadzora, koji je, ističu, od izuzetnog značaja za uređenje online klađenja i sprečavanje pranja novca u ovoj oblasti kao i zloupotreba u vezi izvršavanja obaveza prema državi.

"Koordinaciono tijelo aktivno radi na prikupljanju informacija i dokaza na osnovu kojih će pokrenuti djelotvornu pravnu intervenciju prije svega krivično-pravnu i upravno-pravnu na osnovu kojih će se oštro sankcionisati zloupotrebe i eliminisati posljedice počinjenog bezakonja u prethodnom periodu, kada je evidentno došlo do stavljanja privatno – profitnog iznad javnog interesa. Takođe, na sjednici je naglašeno da će se intenzivirati aktivnosti koje su već započete a tiču se revizije postupaka na osnovu kojih su izdate koncesije za priređivanje igara na sreću a suprotno propisanoj udaljenosti objekata za priređivanje igara na sreću od škola i na narednoj sjednici se mogu očekivati konkretne mjere u tom smislu", navodi se u saopštenju Vlade.

Prema njihovim riječima, Koprivica je pozdravio korake koje je preduzela Uprava za igre na sreću a tiču se odbijanja dodjele koncesija priređivačima koji nijesu ispunjavali propisani uslov udaljenosti od škola, čime je prekinuta ranija praksa zloupotreba i ignorisanja zakona .

Naglašavaju da država neće dozvoliti kompromitaciju sistema kakva je, kažu, evidentirana na brojnim primjerima među kojima se posebno izdvaja onaj u kome jedna geodetska kuća izdaje frizirane elaborate u preko 90 odsto spornih slučajeva nepoštovanja propisane udaljenosti objekata za igre na sreću od škola.

Koprivica je, ističu, takođe podsjetio da je pored unapređenja normativnog i nadzornog okvira, izuzetno važno, imati kadrovski jake institucije koje će moći sprovoditi aktivnosti na zaštiti javnog interesa u ovoj oblasti, prvenstveno kada je u pitanju primjena člana 3a Zakona o igrama na sreću i 14a Zakona o sprečavanju nelegalnog poslovanja.

S tim u vezi, Koordinaciono tijelo je pripremilo plan odlučnog djelovanja protiv svih vrsta štetnih aktivnosti kojima su decenijski ugrožavana djeca, iskorišćavana maloljetna lica, uništavane porodice i nanošena šteta državi o čemu pored ostalog najubjedljivije govori činjenica da je u centru Glavnog grada Podgorica oko jedne škole na udaljenosti manjoj i od 100m smješteno čak 8 kladionica.

„Nastavljamo sa beskompromisnim i konkretnim aktivnostima na rješavanju ovog višedecenijskog problema”, zaključeno je na sjednici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније