Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V. [ Portal RTCG ]

20. 03. 2024. 10:30 >> 10:43
2
Čitaj mi:

VUKŠIĆ

"Imenovanjem v.d. direktora policije prekršen zakon"

Savjetnik predsjednika države za bezbjednost, Dejan Vukšić, rekao je u emisiji "Link" da prilikom izbora v.d. direktora policije nije ispoštovan zakon o unutrašnjim poslovima.

Vukšić je rekao da nije postupljeno po zakonu o unutrašnjim poslovima prilikom izbora v.d. direktora policije. On je rekao da se v.d. direktora policije bira na osnovu predloga ministra unutrašnjih poslova. Naglasio je da se i ranije dešavao čitav niz sličnih događaja. 

"Obrazlaganje kršenja zakona je da bi se navodno sačuvao sistem, što je, naravno, sasvim pogrešno. Nemir kod građana i narušavanje nacionalne bezbjednosti dešava se kada se ne postupa po zakonu", kaže Vukšić. 

On je rekao da partije koje čine vlast imaju koalicioni sporazum, a ako se on ne poštuje, onda neka partija nije ispoštovala što je dogovoreno. 

"Onda možemo očekivati da se nešto slično dešava u narednom periodu, i sa drugim partijama. Ne treba da se sve to posmatra kroz kršenje zakona, već i kroz kršenje sporazuma koji je poslužio kao osnova za saradnju partija vlasti", naveo je Vukšić.  

Naš sagovornik je rekao da je depolitizacija bezbjednosnih službi moguća i iznad svega, neophodna. Kaže da je norma po kojoj upravo ministar predlaže direktora policije opravdano osmišljena jer je i sam ministar odgovoran za rad policije. 

Na pitanje o mogućim smjenama u ANB Crne Gore i Specijalnom policijskom odjeljenju, o čemu se ranije govorilo, on je rekao da smo prošli kroz v.d. stanja u raznim sektorima i to treba izbjegavati. 

"U ANB imamo direktora u punom mandatu. Političkim prilikama neću da se bavim, ali se bojim da ne dođe do nekih sporazuma gdje ćemo imati neka imenovanja po političkim osnovama a ne po zakonskim principima", kazao je Vukšić. 

Osvrćući se na lažne dojave o bombama, on je rekao da je finalni cilj da se pokaže kako je navodno sektor bezbjednosti u rasulu. 

"Nijesmo dovoljno istražili te pojave. Ne mogu da prihvatim činjenicu da je to uradilo jedno dijete iz Češke a da nema drugih motiva", rekao je Vukšić. 

Naveo je da poslovnikom o radu Savjeta za odbranu i bezbjednost jeste predviđeno da dolaze i savjetnici i tu nema ništa sporno. 

Vukšić je kazao da ako postoji izvještaj ANB da je turski državljanin Binali Čamgoz prijetnja po bezbjednost Crne Gore, onda je on internog karaktera. Podsjetio je da je turski šef diplomatije Hakan Fidan nedavno izrazio zabrinutost što Crna Gora nije izučila Čamgoza Turskoj. 

"On je optužen za teška krivična djela, da li zato što je možda Kurd zato ne treba da odgovara. Mislim da se time šalje loša poruka. Ministar pravde kaže da je to završena priča, a zamislte da sudija kaže da je priča završena njegovom odlukom, a da nema prava žalbe", rekao je Vukšić. 

Na pitanje da li bi bio dio političkog subjekta koji bi možda vodio Jakov Milatović, on je rekao da zasad o tome ne može govoriti. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније