Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

14. 03. 2024. 13:01 >> 13:05

nenezić - nagijev

Saradnja između Crne Gore i Azerbejdžana otvara put investicijama i turizmu

Azerbejdžan stoji kao jedan od najznačajnih investitora u Crnoj Gori simbolizujući ne samo ekonomsku, već i diplomatsku snagu i povjerenje između dvije nacije, poručio je šef Diplomatske misije Azerbejdžana u Crnoj Gori Azad Nagijev na sastanku sa predsjednikom SO Bar i poslanikom Branislavom Nenezićem.

Kako su kazali, ovaj susret ne samo da je potvrdio postojeće prijateljske veze, već je i otvorio nove horizonte za buduću saradnju dviju zemalja, naglašavajući njihovu zajedničku posvećenost razvoju, ekonomskoj saradnji i kulturnoj razmjeni, te istakao duboke i cijenjene veze koje spajaju Azerbejdžan i Crnu Goru.

Nenezić je tokom susreta predstavio Bar, jedan od simbola crnogorskog turizma i privrede, prezentujući bogatstvo koje grad nudi - od turističkih atrakcija do ekonomskih i lučkih kapaciteta. On je, dodaju, posebno naglasio potencijal za dalja ulaganja.

Iz SD-a dodaju da je u duhu otvorenosti i predanosti zajedničkim ciljevima, Nenezić uputio poziv Nagijevu za zvaničnu posjetu Baru, predloživši to kao idealnu priliku za nastavak plodnih razgovora i istraživanje mogućnosti za javno-privatno partnerstvo.

"Razgovor je bio fokusiran na turističke mogućnosti, uz naglašavanje prirodnih ljepota Nacionalnog parka Skadarsko jezero i istorijskog dragulja Starog Bara. Tokom sastanka su razmotrene brojne teme od vitalnog značaja za dalji razvoj, jačanje i unapređenje bilateralnih veza. Posebna pažnja bila je posvećena barskom zlatu - maslinovom ulju, koje se proizvodi od autohtonih sorti maslina, karakterističnih za ovaj region. Ova tema ne samo da je istakla značaj lokalne proizvodnje i tradicije, već je i otvorila perspektive za dalje promovisanje i valorizaciju ovog dragocjenog resursa", navode iz SD-a.

Iz te partije ističu da je Nagiev najavio Međuvladin forum početkom juna, otvarajući prostor za dijalog, saradnju i razvoj međunarodnih odnosa.

Ovim putem, uputio je otvoreni poziv Neneziću, da uzme učešće na predstojećem forumu. Ukazuju da forum predstavlja značajnu platformu za razmjenu ideja, iskustava i najboljih praksi između različitih zemalja, sa posebnim naglaskom na unapređenje bilateralnih odnosa između Azerbejdžana i zemalja učesnica.

Na forumu će, kako su kazali, pored istaknutih ministara Azerbejdžana, prisustvovati i brojni predstavnici potencijalnih investitora. Očekuje se da će se diskutovati o širokom spektru tema, uključujući energetiku, infrastrukturu, obrazovanje, tehnologiju i održivi razvoj, sa ciljem identifikacije zajedničkih interesa i potencijalnih projekata. Takođe, Forum će, navode, biti idealna prilika za dalje razgovore i konkretne dogovore koji bi mogli rezultirati značajnim investicijama i projektima od zajedničkog interesa.

"Nagijev je istakao važnost foruma kao platforme za razmenu znanja i iskustava, naglašavajući da je ovakav vid saradnje ključan za rešavanje globalnih izazova i iskorišćavanje novih prilika. Očekuje se da će Forum takođe poslužiti kao mesto za razmatranje inicijativa koje promovišu ekonomski rast, društveni razvoj i održivost, čime se dodatno potvrđuje njegov značaj za globalnu zajednicu", dodaju iz te partije. 

Poručeno je da su susret u Podgorici i budući susret u Baru odraz težnje ka stvaranju čvrstih osnova za buduću saradnju, utemeljenu na uzajamnom poštovanju, razumijevanju i zajedničkim interesima.

Ovo je korak naprijed u jačanju mostova prijateljstva između Crne Gore i Azerbejdžana, sa vizijom prosperitetne budućnosti, zaključak je sastanka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније