Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M. [ Dan ]

05. 03. 2024. 14:14 >> 14:14
4
Čitaj mi:

KRAPOVIĆ

"Ukoliko se u Ukrajini popusti, može doći do agresije širih razmjera"

Ukoliko se u Ukrajini popusti, može doći do agresije širih razmjera, kazao je ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović i dodao da je jasno da će rat trajati, ali da je teško reći do kada.

“Postoji samo jedan odgovor na sva otvorena pitanja a to je da Ukrajina mora izaći kao pobjednik i mora biti čvrsto podržana. Da bi se postigao mir potrebno je da se sjedne za sto i da se pregovara”, naveo je Krapović.

S druge strane, ističe Krapović, jasno je da se Rusija neće povući, čak se njene operacije mogu i proširiti na baltičke zemlje, Moldaviju.

“Ukoliko se u Ukrajini popusti, može doći do agresije širih razmjera. Jasno je da će rat trajati, teško je reći do kada. A rekao bih da je lopta u našem dvorištu, odnosno da smo jedinstveni po pitanju podrške, u svakom smislu”, naveo je Krapović. 

Istakao je da je najvažniji je nastavak podrške – da se nastavi politička, finansijskai i humanitarna podrška.

“Važno je i jačanje vojnih kapaciteta, jer time bi se poslala poruka Rusiji da bi širenje agresije moglo da je košta”, kazao je između ostalog Krapović.

Navodi i da je region drugačije orjentisan, te da jedan broj zemalja ne prati spoljnju politiku, osim u dijelu pridruživanja Evropskoj uniji, kao što je Srbija.

“Takav pristup je bio i predugo tolerisan od strane zapadnog sijeta. Samo ako smo svi isto orjentisani može doći do trajne stabilnosti na Zapadnom Blkanu i u Evropi”, zaključio je Krapović.

Ambasador Ukrajine Oleg Herasimenko konstatovao je da su teška i tragična vremena pred nama, ističući da Rusija mora biti poražena u Ukrajini.

“Pitanje danas je pitanje za evroatlanstsku zajednicu. Apetiti Kremlja idu mimo granica Ukrajini, oni to više i ne skrivaju. Evropa i EU zajednica ne smije dozvoliti ucjene, radi se o opstanku Evrope, jer Rusija jeste problem, Rusija je globalni problem,” naveo je Herasimenko.

Ukrajinci sada znaju šta teba preduzeti, istakao je on.

“Nećemo dozvoliti Rusiji da nas tako ubija na ovom putu ka miru niti ćemo pristati na predaju pod maskom ili izgovorom mira. U tom slučaju, mnogo veću cijenu bismo morali da platimo kasnije, u budućnosti”, naveo je Herasimenko, ističući da “ukoliko Putin pobijedi u Ukrajini, sledeća žrtva je Evropa”.

Teško je govoriti o završetku rata, pred nama je niz nezavisnih okolnosti, istakao je predsjednik Evropskog pokreta Crne Gore Momčilo Radulović.

“Ukrajina mora pobijediti, ali ništa ne mora ukoliko mi nismo odlučni (Zapad i Crna Gora) da damo sve od sebe da živimo u demokratskom društvu, gdje se poštuje vladavina prava, sloboda misli. Mi sada živimo u posledicama nečijeg života u prošlosti, Putin živi san svoje mladosti, nažalost Zapad nije dobro slušao na vrijeme”, kazao je Radulović.

Istakao je da ukoliko zaista želimo da pomognemo treba mnogo više novčane pomoći Ukrajini. Naveo je i da efikasnost ruske vojske nije ni blizu onoga kako smo zamišljali. Radulović je govorio i o odnosima na Balkanu.

“Što je Putin u Rusiji to je Vučić na Balkanu, to je ista praksa, razlikuju se samo u tome što Vučić nema nuklearnu bombu. Zamislite da ima, kakav bi bio ambijent na Zapadnom Balkanu,” naveo je Radulović.

Komentarišući posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji, Bjelorusiji pa Crnoj Gori, radulović je kazao da je on samo mali dio slagalice.

“On je kao maskota medvjed (ruska maskota sa jednih olimpijskih igara) koji priča kada ga dodirenete ono što Rusija kaže”, naveo je Radulović.

Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori, navela je da će kraj doći, kraj u kom će Ukrajina pobijediti, biće u mogućnosti da ponovo izgrade zemlju ponosnu na svoju poziciju.

“Nevini ljudi svakog dana bivaju ubijeni u Ukrajini. Ciljevi Putina se nisu promijenili, to je genocidno – da se uništi ukrajinski identitet. Cijeli svjetski poredak je izložen opasnosti”, navela je ona.

Kako je dodala, Ukrajina izdržava i dalje i uspjeće u tome dok ne izvojeva pobjedu.

“Zapad se promijenio, Evropa, sigurnosna arhitektura – i ona je osnažena. NATO kao institucija se proširila i ujedinjenija je nego ikakda ranije. EU je snažnija i pruža jaču podršku”, navela je ona.

Rajzing Rajnke iatiče da će Ukrajina imati podršku dok ostvari mir koji zaslužuje.

“Ona se bori u ime svih nas i mi smo uz nju, nije sama, do je Rusija izolovana, prepoznata kao agresor od strane većine”, navela je ona.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније