Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

28. 02. 2024. 14:45 >> 14:54
2
Čitaj mi:

spajić - stoltenberg

Izdvajanja Crne Gore za odbranu uskoro će premašiti 2% BDP-a

Premijer Milojko Spajić kazao je da očekuje da do NATO Samita u julu izdvajanje Crne Gore za odbranu premaši 2% BDP-a.

Spajić je to kazao u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u vezi pripreme predstojećeg NATO Samita koji će se održati u julu ove godine u Vašingtonu.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, sagovornici su razmijenili informacije o aktivnostima Saveza i saglasili se da će članstvo Švedske, za koje je postignuta saglasnost svih država članica, na svojevrstan način ojačati Sjevernoatlantski savez.

„Radujemo se savezništvu sa Švedskom, sigurni smo da će na najbolji način doprinijeti ciljevima Saveza”, poručio je premijer.

U kontekstu izdvajanja za odbranu, premijer Spajić je istakao da je Crna Gora na oko 2% BDP-a, te iskazao uvjerenje da će dodatna izdvajanja za nabavku patrolnih brodova od Francuske uticati i na uvećanje ovog procenta.

„Zavisno od dinamike realizacije nabavke dva patrolna broda, očekujemo da do Samita u julu izdvajanje Crne Gore za odbranu bude i preko 2% BDP-a” kazao je Spajić.

Generalni sekretar Stolternberg je istakao da Crna Gora na svakom planu iskazuje posvećenost ciljevima Saveza i potvrđuje se kao kredibilna članica.

U razgovoru sa premijerom Spajićem, trećem od izbora 44. Vlade, Stoltenberg je istakao da Crna Gora igra ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu i kazao da posebno uvažava podršku Crne Gore Ukrajini ali i odnos Vlade prema izdvajanjima za odbranu.

Stoltenberg je uputio poziv premijeru Spajiću da učestvuje na predstojećem NATO Samitu koji će, kako je kazao, biti prilika za dalje razgovore o važnim pitanjima koja će biti na dnevnom redu.

„Radujem se daljoj saradnji sa Vama i Vašom Vladom, kao i našem budućem suretu u julu u Vašingtonu”, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније