Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ R.B. ]

27. 02. 2024. 15:08 >> 15:15

NENEZIĆ

"Razlaz Milatovića i Spajića može da preoblikuje političku scenu"

Formalni razlaz između predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića nije samo unutrašnje pitanje Pokreta Evropa sad (PES), već može da preoblikuje cjelokupnu političku scenu, ocijenila je Ana Nenezić iz Instituta za društveno-politička istraživanja Analitiko.

Ona je kazala da taj raskol nije samo manifestacija ličnih neslaganja između dvojice političkih lidera, već je dublje ukorijenjen u različitim vizijama razvoja zemlje i strategijama za njeno buduće pozicioniranje na međunarodnom planu.

„Nedavni formalni razlaz između Milatovića i Spajića nije samo unutrašnje pitanje PES-a, već ima potencijal da preoblikuje cjelokupnu političku scenu, posebno u svjetlu predstojećih izazova i aspiracija ka članstvu u Evropskoj uniji (EU)“, rekla je Nenezić u intervjuu agenciji MINA.

Kako je navela, ostavka Milatovića na sve funkcije u PES-u nije iznenađenje i bilo je pitanje trenutka kada će doći do formalnog razlaza.

„Nije bilo realno za očekivati da se ti odnosi mogu popraviti, u cilju očuvanja jedinstva PES-a, posebno iz razloga što se Milatović, u oklonostima inertne opozicije, pozicionirao kao najglasnija opozicija PES-u i Vladi“, kazala je Nenezić.

Ona je ocijenila da se kritički ton Milatovića, kao predsjednika i istovremeno visokog fukcionera PES-a, tumačio ne kao zaštita javnog interesa, već kao posljedica narušene unutarstranačke dinamike.

„Sada, Milatović se nalazi u poziciji gdje može graditi svoj politički identitet nezavisno o PES-u i sa predsjedničkim mandatom koji mu omogućava veći politički manevarski prostor od trajanja same Vlade“, navela je Nenezić.

Ona je kazala da ostaje da se vidi u narednim sedmicama koliko će taj napor biti podržan od članova PES-a i drugih političkih partija, ali da će to biti indikator realne političke snage Milatovića.

Nenezić je rekla da se, analizirajući političku dinamiku, trenutak i način donošenja odluke o napuštanju svih pozicija u partiji, čini da su Milatovićevi postupci bili više reaktivni nego proaktivni, vođeni trenutnim političkim pritiscima, umjesto dugoročnim strateškim planiranjem.

„Upravo zato, Milatoviću kao teret ostaje objašnjenje zašto se odlučio na taj politički potez u ternutku kada je jedan od osnovnih preduslova za dobijanje završnih mjerila u poglavlju 23 politička stabilnost, znajući da će ovom odlukom izazvati upravo suprotno“, navela je Nenezić.

Ona je dodala da svako izazivanje političke krize ili destabilizacija političke scene u Crnoj Gori, koje bi zaustavilo ili usporilo put Crne Gore ka EU, otvara pitanje ko i u čiju korist pokreće ova pitanja, i zašto baš sada.

Sa druge strane, kako je kazala Nenezić, pozicija PES-a se neće u značajnom promjeniti.

„Spajićeva odluka da ojača vladu kroz saradnju sa Bošnjačkom strankom (BS) je pragmatičan politički potez za diversifikaciju političke podrške i smanjenje zavisnosti od tradicionalno nacionalističkih i pro-srpskih elemenata unutar parlamentarne većine“, rekla je Nenezić.

Prema njenim riječima, taj potez ne samo da jača Vladu, već i šalje signal međunarodnoj zajednici o inkluzivnosti i multietničkom karakteru Spajićeve Vlade, što je ključno za napredak ka EU integracijama.

„Imajući u vidu da PES u ovom trenutku ima najveći koalicioni kapacitet, i više potencijalnih opcija za dalje koaliranje, vjerujem da prijevremeni parlamentarni izbori nijesu realna opcija“, navela je Nenezić.

Prijevremeni parlamentarni izbori, smatra ona, ne odgovaraju večini političkih subjekata, posebno ne PES-u, koji će težiti očuvanju vlasti i izbjegavanju nepotrebnih političkih avantura.

„Ostale partije parlamentarne većine, prevashodno Demokrate i koalicija Za budućnost Crne Gore mogu se naći u poziciji redefinisanja svojih strategija u svjetlu novonastalih okolnosti“, kazala je Nenezić.

Ona je rekla da će nakon konačne odluke BS-a biti jasnija i pozicija ostalih subjekata parlamentarne većine, a primarno Demokrata.

Nenezić je, govoreći o isključenju ministra pravde Andreja Milovića iz PES-a, kazala da vjeruje da ne postoji korelacija u ovim potezima.

Ona je ocijenila da je Milović takvu odluku izazvao brojnih aferama koje se vezuju za njegovo ime, u kratkom mandatu od 100 dana.

„Isto tako, odluke koje je donosio samostalno, bez konsultacija sa partnerima, su u značajnom opterećivane rad Vlade i nanijele štetu u odnosima sa određenim partnerskim zemljama“, smatra Nenezić.

Ona je kazala da tu prevashodno misli na odluku u slučaju Čamgoz koja je, kako je navela, izazvala značajan pritisak i otvorila brojna pitanja koja se tiču motiva za donošenja jedne takve odluke.

„Jednostavno, Milović je postao problem koji je prijetio da naruši unutrašnju dinamiku PES-a, jer je svojim odlukama, nastupima i potezima uporno odstupao od svega onoga što je proklamovana politika Pokreta“, rekla je Nenezić.

Ona je navela da je, sa druge strane, to bila prilika da PES pokaže da nema nedodirljivih u njihovim redovima, što su oni iskoristili i ojačali svoju poziciju kod birača.

„Odluku o isključenju Milovića bih gledala kao stav PES-a, ne Spajića“, kazala je Nenezić.

Spajić će, kako je rekla, svoj direktan stav pokazati vrlo brzo prilikom prve najavljene rekonstrukcije Vlade.

„Očekivati da Milović ostane na čelu jednog od najznačajnijih resora i postiže značajne rezultate, nakon što je javno isključen od svojih kolega, bilo bi iluzorno, i Spajić će morati zauzeti čvrst i jasan stav kao premijer kako bi zaštitio integritet Vlade koju predvodi“, navela je Nenezić.

Ona je dodala da je, za punu funkcionalnost, racionalno očekivati da se ta situacija razriješi do kraja.

„Takođe, očekivala bih i pokretanje interpelacije od opozicionih partija, koje sada mogu politički profitirati na ovom nedovoljno definisanom odnosu, koji kao takav predstavlja slabost ove Vlade“, rekla je Nenezić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније