Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

22. 01. 2024. 09:55 >> 09:56

ROVČANIN

Odbor da razmotri izmjene Zakona o biračkom spisku

Očekujem da Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu Skupštine Crne Gore već na prvoj sjednici razmatra predlog Demokrata o izmjenama Zakona o biračkom spisku, kako bi se izborni proces u Šavniku deblokirao i konačno sproveo, saopštio je poslanik Demokrata Nikola Rovčanin.

Ove izmjene, kako kaže, veoam su važne i za izborne procese na lokalnom nivou u ovoj godini, konkretno u Kotoru koji su redovni, ali i za slučaj vanrednih lokalnih izbora.

"Izbornom turizmu, kao jednom od najupečatljivijih organizovanih izbornih zloupotreba može se stati na put. Država mora da pokaže da je spremna i moćna da obezbijedi fer izborne uslove, ali i da konkretnim zakonskim mehanizmima stane na put izigravanju biračkog prava i vještačkim uticajima na rezultate izbora. Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu treba da riješi ovaj problem i to je prvi zadatak. Preskočiti izborni problem broj jedan u državi, a baviti se drugim zakonskim reformama je besmisleno. Zato očekujem odgovornost , demokratsku zrelost i postavljanje iznad uskopartijskih interesa svih parlamentarnih subjekata, naročito parlamentarne opozicije", navodi Rovčanin.

Predlog Demokrata je, ocjenjuje, konkretan, sveobuhvatan i u krajnjem nužan.

"Podjsećam da su izbori za odbornike u Skupštini opštine Šavnik raspisani za 23.10.2022. godine, ali zbog neodržavanja izbora na dva biračka mjesta još uvijek nijesu sprovodeni. Suština predloženih izmjena zakona je da birač koji ima pravo da bira i da bude biran za odbornika i ima pored ostalih uslova, prebivalište u opštini, to pravo gubi ukoliko mu prestane prebivalište u opštini u kojoj su raspisani izbori", navodi se u saopštenju.

Konkretno, kaže da ovo ovo rješenje može imati za posljedicu da je birač upisan u zaključeni birački spisak jer je u tom periodu "ispunjavao uslove u pogledu prebivališta u opštini u kojoj su raspisani izbori, ali i da u slučaju ponovnih izbora na biračkom mjestu na kojem je nadležna izborna komisija poništila rezultate izbora, u skladu sa zakonom nema biračko pravo ukoliko je od dana zaključenja biračkog spiska do dana održavanja ponovnih izbora odjavio prebivalište u opštini u kojoj se održavaju izbori ili mu je pravosnažnim rješenjem nadležnog organa državne uprave odjavljeno prebivalište u toj opštini".

"U cilju obezbjeđenja zakonitog sprovođenja izbornog procesa na ponovnim izborima, odnosno da na tim izborima glasaju samo birači koji imaju biračko pravo u opštini u kojoj se sprovode izbori, Demokrate su predlažile donošenje izmjena i dopuna zakona. Izborne reforme su vrlo jednostavne ako se za vrhovni cilj uzme da izborni procesi moraju biti čista posla i za birače i za učesnike i za organe koji ih sprovode", zaključuje Rovčanin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније