Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

19. 01. 2024. 08:26 >> 08:28

ŠARANOVIĆ-HERASIMENKO

Nastavak podrške Crne Gore Ukrajini

Crna Gora je otvorila vrata za ukrajinski narod, čemu svjedoči i činjenica da je prva zemlja van Evropske unije koja je donijela odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine, kao i olakšan ulaz u zemlju iz humanitarnih razloga, kazao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović. 

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović primio je ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori Oleha Herasimenka.

Dva zvaničnika su ocijenila da Crna Gora i Ukrajina imaju odlične odnose, i da Ukrajina podržava našu zemlju na putu evropskih integracija, kroz nikada konkretnije rezultate i napore Vlade da se taj proces ubrza. Konstatovana je odlična i konstruktivna saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

„Crna Gora je otvorila vrata za ukrajinski narod, čemu svjedoči i činjenica da je prva zemlja van Evropske unije koja je donijela odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine, kao i olakšan ulaz u zemlju iz humanitarnih razloga“, kazao je Šaranović.

On je istakao da se odluka o privremenoj zaštiti državljana Ukrajine u Crnoj Gori u kontinuitetu primjenjuje od 2022. i da važi do marta ove godine.

“Vlada Crne Gore i ministarstvo kojim rukovodim opredijeljeni su da se nastavi sa svim mehanizmima pomoći državljanima Ukrajine koji su u našoj zemlji pronašli spas od ratnog sukoba, i uvjeren sam da će se naša odlična saradnja u tom kontekstu nastaviti”, poručio je Šaranović.

Ambasador Ukrajine istakao je da je ta zemlja zahvalna Crnoj Gori na svemu što je do sada uradila kako bi pomogla njenim državljanima.

„Naši građani pronašli su sklonište u vašoj zemlji nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Zahvalni smo na gostoprimstvu i svemu što ste uradili za nas.

Mnogi su se u proteklom vremenu i vratili svojim domovima, noseći iz Crne Gore najbolje utiske. Nastavljamo dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova“, kazao je ambasador Herasimenko.

"Podsjećamo da je Vlada Crne Gore formirala međuresorno Koordinaciono tijelo kojim rukovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova sa ciljem praćenja primjene Odluke o privremenoj zaštiti državljana Ukrajine, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca. Od 24. februara 2022. godine do 25. decembra 2023. godine u Crnu Goru je ušlo 186.128 lica iz Ukrajine, a napustilo je 185.054 lica. Od početka primjene Odluke o privremenoj zaštiti do 25. decembra 2023. godine podnijeto je 10.254 zahtjeva za privremenu zaštitu, odobreno 9.820 zahtjeva, od čega je 4.298 zahtjeva za produženje privremene zaštite", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније