Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Nena Drašković, Radio Crne Gore ]

15. 01. 2024. 15:32 >> 15:31
3

ANALIZE ZA RADIO CG

"Podaci sa popisa da nas osvijeste pri kreiranju politika"

Zahvaljujući popisu, država će prvi put dobiti baze podataka za uspješno vođenje regionalne, populacione, odnosno ekonomske politike, ističe demograf Miroslav Doderović.

"On će nam omogućiti da se dođe do saznanja o domaćinstvima, broju stanovnika, nekretninama, stanovima i on će nam omogućiti da se formiraju baze podataka koje mogu biti pogodne za formiranje određenih strategija i za uspješno upravljanje u prostoru Crne Gore", kaže Doderović za Radio Crne Gore. 

Da nam neki podaci, naročito oni sa sjevera, neće ići na ruku, već naprotiv, moraće nas i te kako zabrinuti, smatra ekspert za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović.

"Zalud ćemo se mi prebrojavati u nacionalnom, jezičkom smislu i vjerskom određenju, ako ćemo imati gradova, sela, zaseoka u kojima se neće imati sa kim govoriti ni na crnogorskom, ni na srpskom, hrvatskom, albanskom ili bošnjačkom jeziku, u kojima nećemo imati djece da pohađaju škole i da uče te jezike. Zalud ćemo se mi prebrojavati na način na koji smo se prebrojavali ako u mnogim gradovima nemamo dovoljno zdravstvenih ustanova, nemamo dovoljno ljekara, nemamo dovoljno prosvjetnih radnika i drugog slučajnog kadra", ističe Lacmanović.

Slaže se profesor Doderović da će popis pokazati da u dobrom dijelu sjevernog regiona imamo proces iseljavanja, zatim velike nezaposlenosti, slabijeg kvaliteta zdravstvenih i školskih ustanova. Isto tako, kaže Doderović, popis će pokazati i da na sjeveru pojedine opštine, kao što su Rožaje, Petnjica, Plav i Gusinje, nemaju toliko alarmantne podatke kada je riječ o broju stanovnika.

"Isto tako će pokazati da u središnjem dijelu Crne Gore je katastrofalno stanje u oblasti opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, isto tako veliko iseljavanje iz okruženja podgoričke opštine, mislim na onaj ruralni dio, da će biti isto tako loši rezultati za prostor Herceg Novog i da će biti loši rezultati za Ulcinj. Popis će isto tako pokazati da imamo dosta stranaca na našoj teritoriji", dodaje Doderović. 

Upravo ti podaci, dodaje Lacmanović, trebalo bi da nam budu prioritet kada je riječ o kreiranju državnih politika.

"Ti podaci treba da nas, bojim se, zabrinu, ali u svakom slučaju moraće da nas osvijeste i da nam pomognu da odvedemo se kako dalje. To će značiti da se politika mora mijenjati i da ćemo morati doći do nekih novih zaključaka."

Lacmanović očekuje i da će kontrola podataka biti maksimalna, a takođe i njihova zaštita. Vjeruje i da će softversko rješenje biti dovoljno kvalitetno, to jest da neće biti moguća nikakva zloupotreba podataka.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније