Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

26. 11. 2023. 13:48 >> 16:36
4

PES

"URA u septembru odobrila povećanja cijene električne energije"

Vlada Crne Gore ne utiče na cijenu električne energije. Dobro je poznato da su EPCG i operatori prenosnog i distributivnog sistema činioci od značaja za definisanje cijena, poručeno je iz Pokreta Evropa sad.

Procedura je, kažu, vrlo jasna.

"Monopolisti, tj. CEDIS i CGES su pod kontrolom Regulatorne agencije za energetiku i zakonska obaveza pomenutih kompanija je da se obrate Regulatornoj agenciji koja im propisuje (odobrava) regulatorno dozvoljeni prihod, a na bazi zahtjeva kojeg kompanije podnose i obrazlažu. Da podsjetimo, Regulatorno dozvoljeni prihod pokriva troškove poslovanja kompanije, troškove amortizacije i povrata kapitala. Kompanija CEDIS se obratila Regulatornoj agenciji još u septembru, dakle u onom mjesecu tokom kojeg je premijer bio predsjednik URA-e, da im se poveća iznos regulatorno dozvoljenog prihoda u odnosu na ono što su prethodno imali. Drugim riječima, u periodu vaše vladavine započinje aktivnost oko povećanja cijene električne energije", tvrde u saopštenju.

Kako ističu, apsolutno su uvjereni u profesionalnost Regulatorne agencije i njihova ocjena je da zahtjev CEDIS-a ima utemeljenje.

"Agencija je omogućila CEDIS-u povećani regulatorni prihod za 2024. godinu, što bi kao implikaciju moglo imati povećanje cijena usluga CEDIS-a, odnosno uvećanu stavku za potrošnju električne od oko 5.6%. Ovo je prijedlog Agencije. Ipak, CEDIS u finalnom odlučuje da li će iskoristiti ovu mogućnost ili ne. Drugim riječima, ne treba prejudicirati njihovu odluku", navode u saopštenju.

Drugi važan subjekat je EPCG.

"Ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje kojim Vlada može djelovati i ograničiti proizvođača električne energije da formira cijenu svog proizvoda. Iako je država vlasnik EPCG nemamo pravo uticati na tržižno poslovanje bilo koje kompanije i ugrožavati njenu profitabilnost. Ipak, cijeneći ekonomsku situaciju naših građana, a koja je u velikoj mjeri izazvana lošim djelovanjem tokom vaše vladavine, uradićemo sve da bilo kakav scenario u vezi potencijalnog poskupljenja stuje ne ugrozi građane. S tim u vezi, vjerujemo da će resorni ministar Mujović vrlo brzo organizovati sastanak sa predstavnicima EPCG oko definisanja cjenovnih paketa, koji će zaštititi sve one koji treba da budu zaštićeni, a opet stvoriti mogućnosti za nova ulaganja u elektroenergetski sistem i stvaranje novih vrijednosti. Građani nemaju razloga za brigu. Pokazaće se vrlo brzo da li je ova vlast odgovorna i da li domaćinski rukovodi povjerenim resursima", ističu u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније