Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

05. 11. 2023. 19:51 >> 06:47

GORČEVIĆ ZA TVCG

Ispunićemo očekivanja, Izvještaj EK biće dobra mapa za Vladu

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević saopštila je da će 44. Vlada ispuniti očekivanja skoro 80 odsto građana, pokušati da u četvorogodišnjem mandatu zatvori sva pregovaračka poglavlja i učiniti da Crna Gora bude sljedeća članica Evropske unije. Gostujući u Dnevniku TVCG, ministarka je kazala da najviše posla ima u poglavljima 23 i 24, te da će novi Izvještaj Evropske komisije (EK) biti dobra mapa za novoizabranu Vladu.

Gorčević je navela da proces evropskih integracija podrazumijeva dvosmjernu komunikaciju, te da je dobar impuls izglasavanje Vlade i Skupštine. Saopštila je i da dijeli optimizam predsjednika države Jakova Milatovića i vjeruje da će 44. Vlada zatvoriti sva poglavlja.

Istakla je da je Vlada pokazala da, osim sa parlamentarnom većinom, može razgovarati i sa opozicijom.

"Imenovanjima u pravosuđu bavimo se od 2018. i poglavlja 23 i 24 glavna su kočnica kada su u pitanju evropske integracije i sigurna sam da će i parlament dati snažnu podršku i da ćemo do kraja godine odblokirati institucije", kazala je ministarka.

Nada se da će do kraja novembra govoriti o izboru sedmog sudije Ustavnog suda, VDT i članove Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika.

Najviše posla, istakla je, ima u poglavljima 23 i 24.

"Druga poglavlja ne možemo zatvoriti bez poglavlja o vladavini i prava i pravosuđu", kazala je Gorčević i ocijenila da  će izazovno biti i poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promjenama, ali i poglavlje osam o konkurentnosti.

Na pitanje o Izvještaju EK o napretku, ministarka je odgovorila:

"Izvještaj će biti predstavljen 8. novembra, svjesni smo gdje se nalazimo, šta je urađeno i sam Izvještaj neće biti neko iznenađenje. Ton neće biti ohrabrujući, ali sigurno neće biti nazadovanja. Sigurna sam da izvještaj dolazi u dobro vrijeme i da će biti i dobra mapa za novu 44. Vladu. "

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније