Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ rtcg.me ]

01. 09. 2023. 18:27 >> 18:28
4

PODRŽALI EU

Crna Gora osudila puč u Nigeru

Crna Gora je podržala Evropsku uniju u osudi protivpravnog pritvaranja predsjednika Nigera Mohameda Bazuma i njegove porodice i želi da izrazi svoju duboku zabrinutost zbog kontinuiranog i zabrinjavajućeg pogoršanja uslova njihovog pritvora. Pritom, Crna Gora je podržala EU i u najavi da će razmotriti uspostavljanje novog režima pojedinačnih sankcija.

"EU ponavlja svoju oštru osudu državnog udara u Nigeru, koji može imati samo negativan uticaj na blagostanje i bezbjednost naroda Nigerije i na regionalnu stabilnost. Evropska unija zvanično ponavlja svoj poziv na povratak ustavnom poretku, podsjeća na podršku predsjedniku Bazumu i pozdravlja odluke koje su donijeli šefovi država ECOWAS na drugom vanrednom samitu o situaciji u Nigeru 10. avgusta 2023. godine, a posebno spremnost da se nastavi sa traženjem diplomatskog rješenja za tekuću krizu, uz konstataciju mobilizacije rezervnih snaga", piše u izjavi EU koju su podržale Crna Gora, Srbija, Albanija, Ukrajina, Sjeverna Makedonija...

EU u potpunosti podržava napore ECOWAS, ističe se, i spremna je da ih podrži, uključujući uspostavljanje novog režima pojedinačnih sankcija.

"EU ponavlja svoju osudu protivpravnog pritvora predsjednika Bazuma i njegove porodice i želi da izrazi svoju duboku zabrinutost zbog kontinuiranog i zabrinjavajućeg pogoršanja uslova njihovog pritvora. EU ponavlja svoj poziv na njihovo trenutno i bezuslovno oslobađanje. Kao odgovor na krizu u Nigeru, EU će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć i da stoji uz narod Nigera, uključujući i njegovu posvećenost ljudskim pravima", piše u izjavi.

Vojnici koji su zbacili predsjednika Nigera prije više od mjesec dana, prošle nedelje su francuskom ambasadoru Silvenu Itu dali 48 sati da napusti zemlju. Rok je istekao 28. avgusta, a Francuska ga nije opozvala jer ne priznaje vođe državnog udara kao legitimnu vlast.

Hunta je zbacila demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazuma, što je naišlo na oštre reakcije u regionu ali i u međunarodnoj zajednici. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније