Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ A.B. ]

13. 08. 2023. 11:53 >> 12:11
3

BRANKO RADULOVIĆ

"Nova Vlada mora biti reformska, a ne sa sumnjivim diplomama"

Buduća Vlada mora biti reformska i znavena i nikako dioničarsko-trgovačko društvo, a mandatar Milojko Spajić ukoliko istinski želi da realizuje reforme, neka ponudi program budućim konstituentima vlasti i zatraži ponudu kadrovskih rešenja za njegovu realizaciju, poručio je profesor Branko Radulović.

Kako je kazao, ukoliko ih partije nemaju, ima ih Crna Gora i dijaspora.

"Nadam se da je prošlo vrijeme da nam premijer, ministri i gradonačelnici budu pripravnici, bez radnog iskustva, ljudi bez diploma, sa sumnjivim diplomama ili diplomama iz neadekvatnih oblasti. U ovim tranzitnim vremenima gdje se i na globalnom nivou dešavaju velike promjene sa mnogo nepoznanica, sve više je nužno potrebno ekspertsko znanje na svim nivoima, a posebno na nivou vrha izvršne vlasti, premijera i ministara", istakao je Radulović. 

Radulović kaže da "dok se glavari nadgornjavaju oko fotelja u novoj vlasti, u stvarnosti, mimo reflektora javnosti, Crna Gora gubi poslednji resurs i pretpostavku za održivim razvojem".

"Trajno gubi energetski potencijal. Poslije tehno-ekonomskih nonsensa oko Komarnice, Kruševa i TE Pljevlja stigao je na red grabež ogromnih površina zemljišta i izgradnja velikih solarnih polja i vjetroparkova na brojnim lokacijama po Crnoj Gori, od Cetinja pa do Rožaja. Desetine novonastalih privatnih firmi čiji su osnivači jedno ili više fizičkih lica koji su samo paravani za pojedine tajkune, će izgraditi solarna polja snage preko 1.000MWh sa investicijama od preko 1.5 milijarde eura. Nažalost, svi će oni dobiti od Vlade urbanističko-tehničke uslove i suglasnost o priključenju na Crnogorski elektoprenosni sistem, na štetu Crne Gore, protivno evropskoj praksi, možda čak i kao „privilegovani“ proizvođači. Pitam se da li ima iko više u Crnoj Gori da zna i javno iznese svoj stav da se radi o novoj pohari našeg poslednjeg razvojnog potencijala. Ni riječ o tome iz Akademije nauka na čijem čelu je Đukanovićev biznis kompanjon, ni riječ sa Univerziteta Crne Gore kojim rukovodi izaslanik dijela nove političke elite, ni od post 30-avgustovskih premijera ni od novog nam mandatara. Mediji se bave drugim rabotama", smatra Radulović, funkcioner Pokreta za promjene (PzP).

Radulović tvrdi da je jedna od ovih kompanija na lokaciji Čeva već počela sa proizvodnjom.

"Neka nam je sa srećom novi izvor električne energije, čija cijena će vjerovtano ponovo biti mnogostruko veća od postojeće u Crnoj Gori. Za nauk, kada su u pitanju velika solarna polja tada, praksa u svijetu, čak i u regionu pokazuje da zavisno od vlasništva nad zemljištem, lokalna samouprava dobija 20% tzv. jeftine struje, a država i više od 50%. Cijena te jeftine struje je već niža od 25 eura/MWh, dok kod nas na ovaj način će biti na nivou tržišne cijene u EU. U nekim državama, čak se na određenim teritorijama ne daju koncesije, već se aukcijom dobija relevantni ponuđač koji omogućava najbolju ponudu za izgradnju i puštanje u probni rad solarnih polja i kredite sa najdužim grejs periodom i najnižom kamatom.

Podsjetio je da se više od 10 godina, zajedno sa nekoliko kolega, bori za održivu valorizaciju energetskog sektora.

"Brojne rezolucije, deklaracije, predlozi zakonskih rješenja, zaključci sa okruglih stolova, parlamentarne diskusije, krivične prijave, ostale su bez rezultata. Zadnja moja intervencija bila je 14. juna ove godine prema Ministarstvu kapitalnih investicija, Agenciji za zaštitu životne sredine i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma za dostavljanje punih informacija u vezi sa izdavanjem dozvola za izgradnju solarnih polja. Ministarstvo kapitalnih investicija mi je odgovorilo da je to u nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, od koga nijesam dobio nikakav odgovor čak ni nakon zakonske urgencije Generalnog sekretara. Podsjećam da su bili u obavezi da mi, kao poslaniku u Skupštini Crne Gore, dostave odgovor u roku do 15 dana. Oni su odćutali, a logika kazuje da im je izgleda preči lični i interes pojedinih tajkuna u odnosu na javni interes. Agencija za zaštitu životne sredine mi je dostavila odgovor u kome me informiše da je u toku procjena uticaja na životnu sredinu pri izgradnji velikih solarnih elektrana na određenim područjima, po zahtjevu nekoliko firmi. Takođe, pitam Vladu Crne Gore i rukovodstvo EPCG kako su regulisali rešavanje otpada od solarnih panela ako im je u najvećoj mjeri od 20-25 godina, reciklaža izuzetno skupa a više od 5% predstavljaju materije opasne po životnu sredinu", pojasnio je on. 

Radulović je stoga pozvao aktuelnog premijera Dritana Abazovića da hitno stornira izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju velikih solarnih elektrana i vjetroparkova do donošenja potrebne zakonske regulative tj. usvajanja Prostornog plana Crne Gore, Nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Zakona o obnovljivim izvorima energije.

"Podsjećam ga da sam mu mnogo puta u Skupštini Crne Gore naglašavao da se samo putem aukcije mogu davati koncesije na izgradnju velikih solarnih elektrana i da sam mu navodio pozitivne primjere i iz okruženja i iz EU. Takođe ga pozivam da obustavi izradu tehničke dokumentacije za hidroelektranu Komarnica i hidroelektranu Kruševo, po sadašnjim uslovima. Nove projekcije da usled intenzivnih klimatskih promjena će protok tekućih voda u Crnoj Gori do 2050. godine biti manji za više od 30% je još jedna činjenica koja ukazuje da je način na koji je predviđena izgradnja hidroelektrana najveći promašaj. Bez obzira na instalisanu snagu proizvodnja takvih akumulacionih hidroelektrana biće sve manja zbog sve manje količine dotoka voda. Zato je neophodno izvršiti promjene projektnih zadataka za izgradnju hidroelektrane Komarnica, hidroelektrane Pive i hidroelektrane Kruševo sa optimalnim kotama, kao i rekonstrukcije hidroelektrane Pive i kako bi bile reverzibilne i hibridne. One moraju biti u 100% vlasništvu države Crne Gore jer bi bile najveće blago i imale bi višenamjensku upotrebu, ne samo za proizvodnju zelene električne energije već i za akumulaciju vode u vremenima kada će ona sve više nedostajati. Pitanje Bilećkog jezera i korišćenje naših voda nije više samo ekonomsko pitanje, već pitanje zdravog razuma, časti i obraza Crne Gore", zaključio je Radulović. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније