Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Бојана Баранин [ TVCG ]

26. 07. 2023. 19:41 >> 19:46
2

NOVI SAZIV

Konstitutivna sjednica Skupštine sjutra, izbor predsjednika neizvjestan

Crna Gora sjutra dobija novi parlament. U susret konstitutivnoj sjednici, iz službe Skupštine poručuju da spremno dočekuju novi saziv. Na dnevnom redu je i izbor predsjednika Skupštine. Pitanje je, međutim, da li će se to sjutra i desiti. Ukoliko ne, iz Skupštine objašnjavaju da predsjedavajući može dati pauzu, te da ne postoji zakonski rok u kojem bi sjednica morala biti nastavljena. Televizija Crne Gore prenosiće sjutra sjednicu od 12 sati, a pola sata ranije na programu je specijalna emisija posvećena radu parlamenta.

Mjeseci po nakon izbora, novi poslanici crnogorskog Parlamenta sjutra će sjesti u skupštinske klupe.

U novom sazivu crnogorskog Parlamenta biće 81 poslanik s devet izbornih lista. Najviše poslanika imaće Evropa sad 24, a zatim koalicija okupljena oko DPS-a - 21.

Koalicija "Za budućnost Crne Gore"  imaće 13, Hrabro se broji 11, a Bošnjačka stanka šest.

Po dva predstavnika u Parlamentu imaće SNP-Demos i Albanski forum, a po jednog HGI i Albanska alijansa.

Generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić kaže da je sve spremno za sjutrašnju konstitutivnu sjednicu.

"Sjednicom će predsjedavati najstariji poslanik kojem će u radu pomagati najmlađi poslanik, kao i generalni sekretar Skupštine Crne Gore.Na dnevnom redu će biti četiri tačke: Izvještaj Državne izborne komisije, izbor predsjednika Skupštine, izbor potpredsjednika Skupštine, kao i izbor Administrativnog odbora", navodi Klarić. 

Najstariji poslanik u novom sazivu je Milan Lekić iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", a najmlađi Mirko Đukić iz Pokreta Evropa sad.

Najveću pažnju javnosti izaziva tačka koja se odnosi na izbor predsjednika Parlamenta, a kao potencijalni kandidat za tu funkciju za sada se pominje samo lider Demokrata Aleksa Bečić. Pitanje je, međutim, da li će šef Parlamenta uopšte biti biran na sjutrašnjoj sjednici.

"Ukoliko se na sjutrašnjoj sjednici ne izabere predsjednik Skupštine, predsjedavajući daje pauzu i ona traje sve do onog momenta dok se ne stvore politički uslovi za izbor novog predsjednika Skupštine", navodi Klarić. 

Osim poslanika, u skupštinskim klupama sjutra će biti i brojne druge zvanice.

"Pozvani su predsjednik države Jakov Milatović, kao i drugi visoki funkcioneri, predstavnici sudske vlasti, tako da će sala biti puna i očekujem da sve prođe u najboljem mogućem redu. U poslaničkim klupama biće i mnogo novih poslanika dok u novom sazivu neće biti nekih na koje smo odavno navikli", zaključuje Klarić. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније