Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 07. 2023. 14:30 >> 15:04

NOVI SAZIV

Konstitutivna sjednica Skupštine 27. jula

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se izabrati novi saziv parlamenta biće održana u četvrtak 27. jula, potvrđeno je Portalu RTCG u Parlamentu.

Poslovnikom je propisano da se na prvoj sjednici Skupštine biraju predsjednik i potpredsjednici.

Iz kabineta Đurović su podsjetili da predsjednik Skupštine iz ranijeg saziva, shodno propisima, saziva prvu konstitutivnu sjednicu novoizabranog sastava parlamenta.

"Nakon širokih konsultacija Đurović sa nosiocima svih izbornih lista koje su ušle u parlament, najstarijim i najmlađim poslanikom koji će predsjedavati sjednicom, kao i predsjednikom Crne Gore, usaglašeno je da je najprihvatljiviji datum za održavanje sjednice 27. jul“, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da su konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 11. juna, objavljeni u Službenom listu Crne Gore 15. jula, nakon čega je Državna izborna komisija dostavila Skupštini izvještaj o rezultatima izbora.

Đurović je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, čestitala novim poslanicima, navodeći da očekuje da će 28. saziv Skupštine nastaviti sa ozbiljnim i odgovornim radom, na korist građana.

„A posebno na ispunjavanju neophodnih uslova za pristupanje Evropskoj uniji, te na taj način doprinijeti ostvarivanju suštinske uloge parlamenta“, dodaje se u saopštenju.

Na dnevnom redu sjednice je izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora.

U novom sazivu Skupštine lista Pokreta Evropa sad imaće 24 poslanika, a koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista 21.

Koalicija Za budućnost Crne Gore imaće 13 poslanika, Lista Hrabro se broji 11, Bošnjačka stranka šest.

Po dva poslanika imaće koalicija Socijalističke narodne partije i Demosa i Albanski forum.

Hrvatska građanska inicijativa i Albanska alijansa imaće po jednog poslanika.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Milan Lekić iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", koji ima 63 godine, a najmlađi je poslanik Pokreta Evropa sad Mirko Đukić koji ima 25 godina, prenijele su Vijesti.

Formalno uslovi za sazivanje konstitutivne sjednice stekli su se nakon što je Državna izborna komisija (DIK) dostavila Skupštini izvještaj o sprovedenim parlamentarnim izborima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније