Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Ч.Ј.

18. 07. 2023. 12:46 >> 12:46

CEDEM I CDT

Neophodan novi pristup 28. saziva parlamenta

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) su uz podršku Evropske unije (EU) pokrenuli projekat "Inkluzivni dijalog za napredak društva" sa ciljem intenziviranja rada Skupštine Crne Gore na polju dostizanja potrebnih kriterijuma za članstvo u EU.

"Svjedoci smo da se prethodna dva saziva parlamenta ne mogu pohvaliti značajnijim rezultatima na polju evropske integracije i da su stvarni rezultati u tom dugom vremenskom periodu bili više izuzetak nego pravilo. Zato želimo, na početku rada novog saziva, dati doprinos u pokušaju da političke elite prevaziđu do sada ustaljene obrasce ponašanja, da mnogo više politički život i važne odluke koje ih čekaju posmatraju kroz prizmu javnog umjesto partijskog interesa", navodi se u saopštenju koje potpisuju izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica i izvršna direktorica CEDEM-a Milena Bešić.

Koprivica i Bešić navode i da je potrebno demonstrirati i drugačiji pristup institucija važnim temama kao što su evropske integracije Crne Gore i uključiti što širi krug različitih činilaca našeg društva koji nijesu dio političkih subjekata, pa smatraju da je parlament idealno mjesto za to.

"Inkluzivni dijalog je nešto što nam je prijeko potrebno, ukoliko želimo da dođemo do održivih rješenja", kazali su.

Smatraju da su poslanici/e Skupštine Crne Gore, nažalost, u posljednje vrijeme izabrali donošenje neustavnih akata kao način vođenja politike, a time i funkcionisanja same institucije.

"Kroz ovaj projekat, CDT i CEDEM žele pokušati da se ovakvo usmjerenje parlamenta što hitnije promijeni i da, nakon nedavnih odluka Ustavnog suda, više niko nikada ne pomisli da je to legitiman način političke borbe, jer su te odluke značajno usporile naš put ka EU. U tom smislu, parlament tek treba da pokaže svoju posvećenost programu reformi i unaprijedi koordinaciju zakonodavnih inicijativa sa Vladom, kao i da poveća kapacitete za analizu usklađenosti predloženih zakona sa EU acquis", navodi se u saopštenju CEDEM-a i CDT-a.

Te dvije NVO navode da žele dati svoj doprinos razvoju deliberativne demokratije.

"Važne odluke se moraju donositi u intenzivnijoj komunikaciji ne samo sa civilnim društvo nego i sa građanima/kama, i u tom pravcu, u okviru ovog projekta, nastavljamo organizaciju Skupštine građana, čije će teme debate biti potpuno fokusirane na EU integracije", navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a i CEDEM-a navode da je projekat osmišljen sa ciljem davanja doprinosa procesu EU integracije kroz podsticanje demokratskih reformi i dobrog upravljanja.

"Smatramo da je krajnje vrijeme da se iskreno i energično krene u ovom pravcu. U suprotnom, ova država i društvo nastaviće da lutaju između nerealnih obećanja političara, ispraznih fraza o značaju EU integracije i pronalaženja izgovora za neučinjeno, što bi u jednom momentu moglo postati nepopravljiva situacija", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније