Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

М.М.

16. 05. 2023. 19:24 >> 20:50

TOKOM OPROŠTAJNOG SUSRETA

Đukanović se zahvalio Štajnmajeru za pomoć, razumijevanje i podršku

Svoje međunarodne obaveze u predsjedničkom mandatu završavam u dvorcu Belvi u Berlinu, na jednoj od najpoštovanijih evropskih i svjetskih adresa, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom oproštajnog susreta sa predsjednikom Njemačke Frank Valterom Štajnmajerom.

“Ovdje sam danas da predsjedniku Štajmajeru izrazim zahvalnost za pomoć, razumijevanje i podršku koju je i kao šef diplomatije i njen predsjednik pružao i pruža integraciji Crne Gore u i NATO, kao i našem regionu, kao i za unapređenje odnosa između naših zemalja, i za povjerenje i prijateljstvo koje smo izgradili”, napisao je Đukanović na Tviteru.

Štajnmajer je kazao da je počastvovan što je predsjednik Đukanović izabrao posjetu Njemačkoj kao poslednju međunarodnu destinaciju na kraju predsjedničkog mandata.

"Uz podsjećanje da se poznaju četvrt vijeka, Štajnmajer je čestitao Đukanoviću na, kako je kazao, fenomenalnoj političkoj karijeri, za koju teško da ima primjera u svijetu", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Istovremeno je, kako su kazali, podsjetio i na brojne zajedničke razgovore, visoko cijeneći otvorenost i znalačku političku analizu predsjednika Đukanovića, posebno kada je riječ o regionu, koja je za Štajmajera uvijek bila dragocjena iz koje je, kako je rekao, saznavao i učio.

“U tom kontekstu, posebno je ukazao na, nažalost tačna, upozorenja Đukanovića o povratku nacionalizama i njihovom porastu, što je kako je istakao, tendencija koja plaši i koju moramo ozbiljno shvatiti”, ističu u saopštenju.

Njemački predsjednik je uputio i izraze poštovanja za ono što je predsjednik Crne Gore uradio za svoju zemlju, apostrofirajući hrabre odluke tokom njegove političke karijere, suprotstavljanje Miloševiću, i sposobnost da tražeći nezavisnost za svoju zemlju ubijedi međunarodne sagovornike u ispravnost te odluke.

Štajnmajer je odao Đukanoviću i priznanje za posvećeno zalaganje za pridruživanje Crne Gore EU i uvođenje zemlje u NATO, što su sve primjeri koji pokazuju da zaslužuje zahvalnost i njemačke strane, i to možda još veću nego što je ima u svojoj zemlji.

“Zahvalan sam kao prijatelj i kao predsjednik Njemačke što si sve ove godine bio vjeran svom kursu i evropskim vrijednostima”, kazao je Štajnmajer.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније