Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

А.М.

09. 05. 2023. 09:32 >> 09:32

DANIJELA ĐUROVIĆ

Crna Gora dužna da ubrza evropski put

Crna Gora, koja kao svoj osnovni strateški prioritet ima pridruživanje Evropskoj uniji (EU) i koja se već deceniju nalazi u procesu pregovora, dužna je da učini sve da ubrza evropski put, ocijenila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Đurović je čestitala 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, svim građankama i građanima Crne Gore.

"Crna Gora, koja se vjekovima beskompromisno borila sa zavojevačima raznih vrsta, podigla je slavni opštenarodni Trinaestojulski ustanak 1941. godine, tako postajući prva država koja je pružila otpor fašističkoj mašineriji zla i dala svijetli primjer ostalim zemljama poroboljene Evrope", navela je Đurović.

On je rekla da su Devetog maja 1950. godine, usvajanjem Šumanove deklaracije, postavljeni temelji Evropske zajednice za ugalj i čelik, odnosno EU, organizacije koja se zasnivala, prvenstveno, na potrebi obezbjeđenja mira, a zatim se razvijala kao privredni, ekonomski i politički projekat, koji je osigurao višedecenijski period blagostanja i prosperiteta za građane Evrope.

"Crna Gora, koja kao svoj osnovni strateški prioritet ima pridruživanje EU i koja se već deceniju nalazi u procesu pregovora, dužna je da učini sve da ubrza svoj evropski put, naročito iz razloga što građani u velikom procentu podržavaju evropske integracije naše zemlje", poručila je Đurović.

Ona je ocijenila da je evropski put u današnjem vremenu, punom izazova, važniji nego ikad i predstavlja garant mira, stabilnosti i napretka za sve građane, tim prije što je EU najvažniji politički i ekonomski partner Crne Gore.

Đurović je istakla da je budućnost Crne Gore u velikoj evropskoj porodici naroda.

Prema njenim riječima, evropski kontinent oduvijek je bio motor svjetske nauke, kulture i umjetnosti, obrazovanja i filozofije, ali i poprište sukoba i ratova.

"Na njegovom tlu desio se i najveći sukob u istoriji koji je odnio milione ljudskih žrtava i koji je iz temelja promijenio svijet kakav je do tada postojao", rekla je Đurović.

Ona je kazala da Dan pobjede nije dan bilo kakve ideologije, već dan kada je čovječanstvo stalo iza odluke da ne dozvoli nijednom okupatoru da ga zavije u crno

"Građanima čestitam Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, uvjerena da samo promovisanjem mira, slobode, bezbjednosti i socijalne pravde kao najvećih civiliazacijskih vrijednosti možemo postati dio kluba najuspješnijih država svijeta i omogućiti građanima bolji život, a generacijama koje dolaze sigurniju i bogatiju zemlju u kojoj će ostajati i kojom će se ponositi", rekla je Đurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније