Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 04. 2023. 19:29 >> 21:55
2

ADžIĆ

"Ne smijemo dozvoliti da stranci zloupotrebljavaju CG i neregularno ulaze u EU"

Nekontrolisanim dovođenjem stranaca iz država kao što su Indija, Kina, Egipat, Bangladeš i Nepal Crna Gora može biti prepoznata kao zemlja sa čije teritorije neregularno tranzitiraju prema zemljama Evropske unije, što se može negativno odraziti na EU integracije, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Kazao je da je do 28. aprila ove godine Sektor granične policije Crne Gore dao mišljenje na 501 zahtjev za izdavanje vize tipa D radi rada. 

"U periodu od 1.januara do 28. aprila tekuće  godine Sektor granične policije dao je mišljenje na 501 zahtjev za izdavanje vize tipa D radi rada, za državljane država koje su pod viznim režimom. U najvećem broju slučajeva radilo se o državljanima Indije, Kine, Egipta, Bangladeša i Nepala. Saglasnost za izdavanje vize tipa D radi rada data je za 228 lica, dok za 273 lica nije data saglasnost", navodi se u saopštenju Adžića. 

Kako se ističe, saglasnost za izdavanje vize tipa D radi rada daje se za strance koji dolaze iz država koje nijesu visoko na listi država čiji su državljani registrovani kao neregularni migranti.

"Takođe, saglasnost za vize tipa D radi rada daje se za strance koji već posjeduju međunarodno radno iskustvo i koji dolaze radi rada kod poslodavaca koji imaju kontinuitet poslovanja i- posjeduju finansijska sredstva koja garantuju povratak stranaca u matične države u slučaju zloupotreba. Ovakvim postupanjem nastojimo ograničiti potencijalne negative posljedice u odnosu na migracije i bezbjednost, ali i izaći u susret poslodavcima", istakao je Adžić. 

Adžić je istakao da je "nekontrolisano dovođenje stranaca iz ovih država može imati brojne negativne posljedice, a prije svega po bezbjednost, demografiju, ekonomiju i evropski put Crne Gore". 

Jedna od posljedica je, ističe Adžić, povećanje broja lica koja nezakonito borave na teritoriji Crne Gore za koja ne postoji mogućnost da budu vraćena u države porijekla imajući u vidu da se radi o licima koja dolaze iz zemalja sa kojima Crna Gora nema potpisan sporazum o readmisji niti te države imaju diplomatsko-konzularna predstavništva u Crnoj Gori. 

"Povećana mogućnost za pojavu oblika trgovine liudima sa obzirom na činjenicu da se stranci dovode kako bi radili uglavnom za minimalnu mjesečnu zaradu, povećanje broja prekršaja i krivičnih djela, posebno nakon završetka turističke sezone i zatvaranja sezonskih objekata, te nedostatka posla za lica koja ne žele da napuste Crnu Goru, dovođenje velikog broja lica koja bi naknadno ostvarila pravo na spajanje sa porodicom i dovođenje članova porodice u Crnu Goru značajno bi izmijenilo demografsku strukturu u primorskim opštinama, izuzetno veliki troškovi povratka za lica za koja se stvore uslovi da budu vraćeni u zemlju porijeka", ističe Adžić. 

Dodaje da su posljedice i veliki troškovi za obezbjeđivanje smještaja licima koja neregularno borave u objeku Privatilišta za strance i drugim sličnim objektima, rad suprotan zakonima kojima se uređuje zapošljavanje i rad stranaca u Crnoj Gori i neodstatak radnih mjesta za domicilno stanovništvo. 

Adžić ističe da se dovođenje stranaca koji sa crnogorske teritorije neregularno tranzitiraju prema zemljama Evropske unije može negativno odraziti na EU integracije. 

"Crna Gora može biti prepoznata kao zemlja koja dovodi strance koji sa crnogorske teritorije neregularno tranzitiraju prema zemljama Evropske unije, što se može negativno odraziti na EU integracije, posebno kroz Poglavlje 24", zaključio je Adžić. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније