Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 02. 2014. 19:10 >> 08:53
1

IZBORNI ZAKONI

DPS: Traže alibi za izborni poraz

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su danas raspravu o setu zakona o izbornom zakonodavstvu a, kako je najavljeno, o njima će se izjasniti sjutra.

Na dnevnom redu bile su predložene izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih partija, crnogorskom državljanstvu, ličnoj karti i lokalnoj samoupravi.

Kopredsjedavajući Radne grupe iz Demokratske partija socijalista, Milutin Simović, rekao je da su stavovi te stranke bili i ostali da je dalja izgradnja povjerenja u izborni proces potreba svih društava koje teže razvoju demokratije, i da su oni, u tom pravcu, prihvatili predloge i opozicije, vlasti i nevladinih organizacija, za koja su smatrali da su primjenjivi i da doprinose izgradnji povjerenja.

On je kazao da je opozicija i ranije predlagala nove zakone i rješenja. "Opozicija je i ranije predlagala nove zakone. Evo i sada nova rješenja, a isti gubitnici. Ovo je samo novi pokušaj poraženih da nađu alibi za poraze. Ovo je novi pokušaj umornih od izbornih poraza, ali je samo nova uvertira za poraze u novom izbornom ciklusu na lokalnim izborima", poručio je Simović.

Lider Demokratskog fronta, Miodrag Lekić poručio je poslanicima DPS-a da se tokom noći konsultuju sa predsjednikom partije, Milom Đukanovićem, navodeći da se politička kriza u Crnoj Gori neće završiti bez rješavanja afere Snimak.

"Noć je pred vama, konsultutjte se sa Đukanovićem, ako ne prihvatite spremite se da krizu koju hoćete da produbite, da ćete je imati, od DF-a", kazao je on.

Prema riječima Lekića, ako se nastavi arogancija DPS-a Front će naći demokratski način da se tome suprostavi.

Poslanik DF i član Radne grupe, Goran Danilović kazao je da nije saglasan da se samo zbog opozcije došlo do rada na izbornom zakonodavstvu, navodeći da su to izričito tražili i predstavnici Evropske unije.

"Prvi put u novoj politčkoj istoriji Crne Gore dokazano je da postoje naši i vaši u izbornom procesu, i da se vaši zapošljavaju a naši su stranci", naveo je Danilović.

Neven Gošović iz Socijalističke narodne partije rekao je da DPS i SDP drže sve poluge vlasti u Crnoj Gori a to su sve bitne državne institucije.

"Sistem socijalne zaštite ne obezbjeđuje socijalnu sigurnost. Opozicija želi izborno zakonodavsvto koje će eliminisati monopol vlasti i eliminisati zloupotrebe", poručio je Gošović. Kako je rekao, svi zakoni su važni za postizanje povjerenja u izborni proces.

"To samo po sebi nije dovoljno ali je neophodno stvoriti normativni osnov", naveo je Gošović. Prema njegovim riječima, vlast koja ne počova na slobodnoj volji građana može imati političku krizu a Crna Gora je najbolji primjer ta to.

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić kazala je da je rad u radnoj grupi bio poslednja labudova pjesma jedinstvenog DPS-a.

"Ako ste superiorni zašto vam smjetaju nova pravna rješenja", pitala je ona, dodajući da je DPS šampion u izbornim krađama u regionu.

Borislav Banović iz SDP-a najavio je da će ta stranka u načelu podržati predložene izmjene. Predsjednik parlemnta Ranko Krivokapić na početku današnjeg zasjedanja kazao je da će do ponoći zainteresovani moći da podnesu amandmane, o kojima bi, kako ja najavio, radna tijela trebalo da raspravljaju sjutra od 12 do 15 sati.

On je kazao da bi rasprava trebalo da traje od 15 do 18 sati, kada bi poslanici trebalo definitivno da se izjasne i glasaju o setu zakona o izbornom zakonodavstvu.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније