Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 01. 2014. 14:52 >> 14:51

AMANDMANI BS

Afirmativna akcija na lokalnom nivou

Princip afirmativne akcije potrebno je primijeniti na lokalnom nivou, jer se najveći korpus manjinskih prava i njihova integracija u društvo ostvaruje u tim zajednicama, ocijenio je šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Suljo Mustafić.

Kolegijum predsjednika Skupštine završio je rad na Zakonu o izboru odbornika i poslanika, a ostalo je da do naredne sjednice u ponedeljak, budu normirane završne odredbe tog akta. Amandmane su podnijeli BS, Socijalistička narodna partija, a zajednički amandman Pozitivna i Socijaldemokratska partija.

Mustafić je agenciji MINA rekao da je BS podnijela dva amandmana vezana za afirmativnu akciju na lokalnom nivou. Prema njegovim riječima, amandmani su bili predloženi i kada su poslanici na Radnoj grupi razmatrali tekst zakona.

Prvi amandman se odnosi na opštinsku izbornu komisiju. "Predložili smo da se analogno u odnosu na državni nivo u izbornoj komisiji propiše da u onim opštinama u kojima manjinske nacionalne zajednice imaju svoje političke partije, odnosno odbornike, imaju i svog predstavnika u opštinskoj izbornoj komisiji", rekao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, predstavnik bi bio iz najjače manjinske partije, a da ima zamjenika koji bi bio iz neke druge manjinske liste.

O drugom amandmanu, kako je rekao, bilo je riječi i prije tri godine kada se donosio Izborni zakon, i kada se propisivala afirmativna akcija na državnom nivou.

"I tada smo zahtijevali da se sličan model afirmativne akcije propiše za lokalni nivo. Međutim tada je bilo u pitanju ispunjavanje sedam kriterijuma Evropske komisije i da ne bismo gubili na vremenu i kako bi se zahtjevi što prije ispunili odustali smo od toga da se pitanje riješi na lokalnom i državnom nivou", naveo je Mustafić.

To je, kaže on, ostalo kao obaveza za neki naredni period i sada je,kako smatra, pravi momenat za to.

"U Ustavu je jasno propisano da manjinske nacionalne zajednice imaju pravo na afirmativnu akciju na državnom nivou i jedinicama lokalne samouprave u kojima čine značajan broj stanovnika i na temelju toga smo taj amandman predložili", pojasnio je Mustafić.

On smatra da je riječ o blagoj mjeri afirmativna akcije. "Rješenje je takvo da, u onim opštinama gdje manjinska stranka ili lista izlazi na izbore, a to su opštine u kojima čine do 15 odsto stanovištva, ne bi važio cenzus koji je propisan za druge partije", rekao je Mustafić.

BS, kako je rekao, očekuje razumijevanje za predložene amandmane, i od opozicije i vlasti.

"Vjerujemo da ćemo naći kompromis da se makar dio ovih rješenja ugradi u novi izborni zakon", zaključio je Mustafić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније