Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

O.Z.

25. 07. 2022. 16:25 >> 16:22
1

"TBOG LAŽNOG PREDSTAVLJANJA"

Demokrate podnijele krivičnu prijavu protiv Mijuška Bajagića

Demokratska Crna Gora podnijela je krivičnu prijavu protiv Mijuška Bajagića, predsjednika Opštine Plužine.

"Demokratska Crna Gora u posjedu je javnosti dostupne dokumentacije da je Mijuško Bajagić, nakon što mu je dana 25. juna 2022. godine prestao mandat predsjednika opštine Plužine, nastavio da i dalje izvršava radnje iz nadležnosti predsjednika opštine, koji razlozi ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je time počinio krivično djelo – lažno predstavljanje iz člana 383 Krivičnog zakonika Crne Gore, a što su mu omogućila sa njim povezana lica u Skupštini opštine Plužine", navodi se u krivičnoj prijavi Demokrata.

Ističe se da je saglasno Zakonu o lokalnoj samoupravi, 25. juna 2022. godine, kao dana isteka vremena na koji je izabran, Mijušku Bajagiću prestao mandat predsjednika opštine Plužine.

Demokrate navode da je Bajagić, u međuvremenu, nakon isteka mandata, u svojstvu građanina, naočigled ukupne javnosti, u kontinuitetu nastavio da vrši radnje iz nadležnosti predsjednika opštine Plužine.

"S tim u vezi, imenovani je i javno saopštio (Dnevni list ,,Vijesti“ tekst pod nazivom: ,,Istekao mandat, ali neće žabljački scenario“ od 2. juna 2022. godine) da ostaje predsjednik opštine dok ga skupština ne raziješi, iako je kao višedecenijski predsjednik opštine Plužine znao da takvu mogućnost zakon ne poznaje, niti da takvu obavezu po osnovu isteka mandata predsjednika opštine, skupština ima", piše u krivičnpoj prijavi.

Demokrate su citirale član 66 Zakona o lokalnoj samoupravi koji glasi: "Kad predsjedniku opštine, u slučajevima propisanim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine, koga odredi skupština. U slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor predsjednika opštine izvršiće se najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata. Ako se predsjednik opštine ne izabere u roku iz stava 2 ovog člana, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, skupština donosi odluku o skraćenju mandata skupštine."

Demokrate poručuju da Opština Plužine nema potpredsjednika opštine.

"Zakonom o lokalnoj samoupravi nije uređeno pitanje ko vrši funkciju predsjednika opštine u slučaju kada opština nema potpredsjednika, a predsjedniku opštine je prestao mandat", kažu Demokrate.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније