Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

14. 07. 2022. 09:57 >> 09:55
2

URA NIKŠIĆ

"Privesti one koji su pozivali na mržnju, MUP da ispita postupanje policije"

Neredi u Nikšiću na Dan državnosti Crne Gore potvrda sunovrata u koji nas vode ekstremne nacionalističke vođe i narativi, saopšteno je iz GP URA. Pozivali su nadležne državne institucije da po hitnom postupku utvrde počinioce krivičnih djela i da one koji su pozivali na vjersku i nacionalnu mržnju privedu k poznaniju prava. Od Ministarstva unutrašnjih poslova traže da ispita postupanje policijskih službenika.

“Naš zadatak je bio da čuvamo uspomenu na slavnu prošlost naše zemlje, dajući primjer mladim generacijama kako da ostanu dosljedni i vjerni njenoj slobodarskoj, građanskoj i antifašističkoj tradiciji. Međutim, pokazali smo, već previše puta, da ne koračamo ponosni i ujedinjeni stazom naših predaka, pa je tako slika koju smo poslali svijetu suprotna od svega što bi trebalo da slavi 13. jul", saopštili su iz nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA povodom nereda u Nikšiću tokom ,,proslave" Dana državnosti Crne Gore.

Kako su kazali, neredi koji su izbili u Nikšiću na Dan državnosti Crne Gore potvrda su sunovrata u koji nas vode ekstremne nacinalističke vođe i narativi, za kojima, nažalost, idu mnogi, zavedeni i emotivno izmanipulisani.

“Obaveza nam je da, prije svega, osudimo inicijatore sukoba - grupe ili pojedince - koji svojim šovinističkim porukama pokazuju da nijesu predstavnici Nikšića i njegovog slobodarskog duha”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da u Nikšiću je izražena vjekovna tradicija poštovanja svake različitosti, od one vjerske do nacionalne, ili bilo koje druge.

“Skoro da je nevjerovatno da u jednom danu, umjesto proslave Dana državnosti, imamo činjenicu da se nacionalizmom i fašizmom ubija i trunka slobodarske Crne Gore, našeg Nikšića, u koji su svi dobro došli”, navodi se u saopštenju.

Pitanje je, kažu iz Ure, da li se od samog jutra, u porukama mira i tolerancije, moglo čuti i mnogo onih skrivenih poruka, koje pozivaju na ta dešavanja.

“Za čiji interes i zbog čega se sve ovo dešava? Za interes države Crne Gore i za interes Nikšića nikako. Interes našeg grada nijesu pjesme poziva na linč bilo kojeg građanina, ma kako se on predstavljao i koje vjere ili nacije bio. Zato ovo najoštrije osuđujemo", navode iz nikšićke URE.

Pozvali su na stišavanje uzavrelih strasti.

“Pozivamo sve nadležne državne institucije da po hitnom postupku utvrde počinioce krivičnih djela i da one koji su pozivali na vjersku i nacionalnu mržnju privedu k poznaniju prava”, navode iz te partije.

Napad na novinara RTVNK, Pobjede ili bilo kojeg drugog medijskog poslenika smatraju, kako su naveli, udarom na slobodu govora i osnovne postulate demokratije, zbog čega ih najoštrije osuđuju.

“Ne želimo da živimo u mržnji i preziru. Crna Gora i Nikšić su naša kuća, mi ljepše i bolje nemamo. Pozivamo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da ispita postupanje policijskih službenika, odnosno činjenicu da su, kako smo mogli vidjeti na javno dostupnom snimku, pripadnici jedne grupe uspjeli da dođu do kontakta sa grupom ljudi koja je slavila na trgu, te da resorni organ, ukoliko bude eventualnih propusta, reaguje u skladu sa zakonom. Pozivamo na mir i toleranciju, uz želju da se današnje scene više nikada ne ponove", zaključuju iz Ure.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније