Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

04. 06. 2022. 20:33 >> 20:30

XVIII COSAP SASTANAK

"Regionu potreban mir i ekonomski prosperitet"

Osamnaesti sastanak Konferencije parlamentarnih odbora za evropske integracije/poslove zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP), na kojem su učestvovale delegacije Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Turske i Kosova, obilježila je rasprava na temu regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kao i na temu Instrumenta pretpristupne pomoći 2021-2027 (IPA III), saopšteno je iz Skupštine Crne Gore. Kako su naveli, Odbor za evropske integracije predstavljali su članovi Predrag Sekulić i Amer Smailović.

Kako se navodi u saopštenju, u uvodnom dijelu sastanka parlamentarcima se obratio Arber Ademi, predsjednik parlamentarnog Odbora za evropske poslove Republike Sjeverne Makedonije koji je kazao da su u posljednjem periodu geostrateški i geopolitički interesi na Zapadnom Balkanu jasno vidljivi i izrazio nadu da će EU ubrzati proces integracije Zapadnog Balkana.

"U okviru prvog panela parlamentarci su razgovarali na temu regionalne saradnje Zapadnog Balkana sa ekonomskog, političkog i evropskog aspekta. Istakli su značaj uloge parlamenata u rješavanju zajedničkih izazova u regionu, te istakli održavanje Konferencije kao važan dio regionalne međuparlamentarne saradnje. Takođe, istaknuto je da je COSAP prilika da se pošalje jasna poruka EU da je Zapadni Balkan integralni dio Evrope koji dijeli zajedničke vrijednosti. Parlamentarci su iskazali očekivanje da će u narednom periodu EU intezivirati pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom te da će se otvoriti pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, član Odbora za evropske integracije Predrag Sekulić kazao je da je regionu potreban dugoročni mir i ekonomski prosperitet te da upravo to Evropska unija nudi.

"Sekulić je podsjetio da je Crna Gora najdalje odmakla u procesu integracije u EU. Takođe, Sekulić se osvrnuo i na temu Otvorenog Balkana za koji je kazao da je „loša kopija“ Berlinskog procesa i da je neophodno razvijati međusobnu saradnju i usvajati standarde EU", navodi se u saopštenu.

Tokom drugog panela na temu „IPA 2021-2027 – iskustva, perspektiva i prilike “ istaknut je, kakao kažu, značaj saradnje između vlade i parlamenta u cilju efikasnijeg korišćenja IPA sredstava, kao i da je izgradnja institucija, implementacija i očuvanje evropskih vrijednosti ključ napretka. Parlamentarci su, kako se navodi istakli da je nova finansijska perspektiva IPA 2021-2027 (IPA III) mnogo konkurentnija od prethodnih, da pomaže državama da prate svoje nacionalne programe i da ih ostvaruju kada se pokaže da postoje zreli i spremni projekti.  

"U svom obraćanju poslanik Amer Smailović kazao je da za Crnu Goru ne postoji značajniji partner od EU i da je cilj da se kroz podršku od strane EU razviju jake i nezavisne institucije, sa vladavinom prava kao integralnim elementom napretka u pretpristupnom procesu. Smailović je istakao da IPA predstavlja opipljivu korist koju građani imaju od procesa pristupanja, te da je za region IPA prilika da se sarađuje na zajedničkim projektima i da se institucije, civilni sektor i građani strateški uvežu", navodi se u saopštenju.

Na kraju sastanka učesnici su se zahvalili na organizaciji Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije i izrazili punu podršku narednom domaćinu COSAP-a, Skupštini Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније