Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

10. 11. 2021. 16:15 >> 16:16
3

AMBASADOR RUMUNIJE

CG za kratko vrijeme može postati novi Luskemburg

Ukoliko Crna Gora nastavi dosadašnjom dinamikom razvoja, za kratko vrijeme može stvoriti solidan potencijal da postane novi evropski Luksemburg, što bi generisalo bolji standard i učvrstilo stabilnost na Zapadnom Balkanu, rekao je ambasador Rumunije Matei Viorel Arderleanu.

"Dvije prijateljske države, nakon postepenog povratka svijeta u redovne tokove, nastavljaju održavati praksu dobre političke komunikacije, sa posebnim akcentom na parlamentarnu diplomatiju u okviru grupa prijateljstva, što direktno osnažuje bilateralne odnose na obostrano zadovoljstvo", zajednička je ocjena sa sastanka potpredsjednika Skupštine Crne Gore Strahinje Bulajića i ambasadora Rumunije Mateia Viorela Arderleanua.

Arderleanu je istakao da veoma cijeni napore Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU, te u tom kontekstu naglasio snažnu podršku Rumunije za nastavkom izazovnih reformi u procesu usvajanja evropskih standarda, koji garantuju unapređenje kvaliteta života građana, što je kraljni cilj integracija u zajednicu najrazvijenijih zemalja Evrope.

"Ukoliko Crna Gora nastavi dosadašnjom dinamikom razvoja, za kratko vrijeme može stvoriti solidan potencijal da postane novi evropski Luksemburg, što bi generisalo bolji standard i učvrstilo stabilnost na Zapadnom Balkanu", naveo je Arderleanu.

Bulajić, koji je ujedno i predsjednik Grupe prijateljstva sa Rumunijom, kazao je da je uvjeren da se snaženje međusobnih relacija dodatno stimuliše upravo kroz intenziviranje parlamentarne saradnje, čime se potvrđuje obostrana spremnost za podsticanjem sveukupnih odnosa.

"Bez obzira na razlike u veličini zemalja i geografsku udaljenost, dvije države imaju obostran interes da dodatno ojačaju saradnju na polju ekonomije, ekologije, turizma i kulture, imajuću u vidu da dijele slične vanjsko-političke ciljeve", zaključio je Bujalić.

Sagovornici su, kako navode, saglasni da će tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Rumunije, koji se temelje na obostranom uvažavanju i poštovanju univerzalnih vrijednosti, nastaviti ići uzlaznom putanjom na zadovoljstvo naših naroda, čime se osigurava prosperitet regiona Jugoistočne Evrope, u kojem se nalazimo.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније