Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J. [ Radio CG ]

26. 10. 2021. 10:50   >>  10:56 2

BLAŽIĆ

Reformom izbornog zakonodavstva političari gube privilegije

Skupštinski Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu već četiri mjeseca nije se sastajao. I vlast i opozicija vjeruju da je kraj godine, do kada je tom tijelu produžen mandat, realan rok za završetak posla. Da političarima nije u interesu da reformišu izborno zakonodavstvo jer ne žele da ostanu bez privilegija, smatra profesor Pravnih nauka Đorđije Blažić.

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu posljednji put sastao je sredinom juna, a rok da završe posao u produženom mandatu je 31. decembar.

Predsjednik odbora Strahinja Bulajić iz DF-a, kazao je Radiju Crne Gore da očekuje da će sjednica biti zakazana što prije, te da se nada da će Odbor završiti rad u predviđenom roku.

Da je usklađivanje izbornih zakona i drugih akata moguće završiti do Nove godine vjeruju i u opoziciji.

“Bez obzira na to što je prošlo mnogo vremena, ja sam i dalje optimista da možemo da završimo posao do kraja godine, jer smo pretresli brojna pitanja koja su do sada bila otvorena. Naravno i kada završimo posao biće dodatno potrebno vrijeme za usaglašavanje svioh zakona”, rekao je Predrag Sekulić iz DPS-a.

Odgovornost za zastoj Sekulić pripisuje DF-u.

“Iz prostog razloga jer su oni u bojkotu Parlamenta već nekoliko mjeseci. Međutim ja sam optimista da bismo u narednih nedjelju ili dvije mogli da se dogovorimo oko nastavka čitavog posla u Odboru i ako bude dobre volje čitav posao možemo da završimo do Nove godine”, istakao je on.

Evidentno je, kaže profesor pravnih nauka Đorđije Blažić, da političarima nije u interesu da se izborno zakonodavstvo uskladi jer, kako navodi, ne žele da ostanu bez privilegija.Ustav propisuje jedinstven izborni sistem za predsjednika države, za poslanike i za odbornike što znači da bi svi oni trebalo da budu birani neposredno na izborima što kod nas, objašnjava Blažić, nije slučaj.

“Predsjednika države građani biraju neposredno tajnim glasanjem, u smislu člana 83 Ustava i člana 45 Ustava koji uređuje birački spisak, a za izbor odbornika i poslanika mi imamo potpuno drugi izborni sistem ne ustavni, ja to pričam evo 20 godina”, kaže Blažić.

Taj izborni sistem se usklađuje od 1998. i za njega je potrebna dvotrećinska većina što je ozbiljan problem, ocjenjuje profesor.

“Te izmjene koje su rađene u međuvremenu, a ovo je čini mi se petnaesta izmjena, to je vrlo jasno da su tu i dalje indicije da oni ne žele da ispuste privilegije koje su zloupotrijebili i putem kojeg sistema oni obezbjeđuju svoje funkcije. Da nije tako ne bi 20 godina isti ljudi sjedjeli u Parlamentu, a izgubili su sve izbore”, kazao je on za Radio Crne Gore.

Partitokratske elite, ističe Blažić kroz izborni sistem prisvojile su i državu i institucije tako da, zaključuje, Crna Gora nema ni jedan ustavno-pravno legitiman organ sem predsjednika države.

Branka Zeković, Radio CG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније