Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 06. 2021. 16:48 >> 16:49
2

BAJČETIĆ PORUČIO

"Najveću torturu trpjeli oni koji su drugačije mislili"

Najveću torturu od strane institucija sistema trpjeli su oni koji su drugačije i slobodno mislili i koji su se direktno suprostavljali režimu pod DPS-om, saopštio je danas Nikola Bajčetić, potparol PzP-a i poslanik Demokratskog fronta. Istakao je nezadovoljstvo činjenicom da, ni nakon šest mjeseci nove vlasti, oni koji su brutalno prebijali demonstrante 2015. još uvijek nijesu procesuirani.

Bajčetić je podsjetio na proteste DF-a iz 2015. godine. 

"Oni su počeli 27. septembra, ispred Skupštine CG, a razbijeni su 17. oktobra, u ranu zoru, upravo od strane uniformisanih kriminalaca koji su divljački tukli poslanike I funkcionere DF-a. Tog jutra sam osjetio šta znači biti žrtva policijske torture. I ne samo ja, već i mnogo mojih kolega i prijatelja. A epilog je takav da do dana današnjeg nemamo procesuiranog niti jednog policajca koji nas je tukao 17.10.2015. Ali zato smo imali u zatvoru časne I nevine ljude iz DF-a koji su žrtve torture osionih i bahatih ljudi iz sudstva i tužilaštva koje je služilo jednoj partiji", piše u saopštenju. 

Dodaje i da je na protestu 24.10.2015. takođe prema slobodnim građanima primijenjena neviđena tortura za koju, kako navodi, u većini slučajeva danas takođe nemamo procesuirane policajce koji su prekoračili svoja ovlašćenja.

"A procesuiranih policajaca, uniformisanih kriminalaca i batinaša, neće ni biti, sve dok se u policiji i tužilaštvu ne dese ozbiljne i korjenite reforme", ocjenjuje poslanik DF-a.

Svako ozbiljno suočavanje sa prošlošću, smatra Bajčetić, dužno je da prepozna jednu nespornu istorijsku činjenicu - "đukanovićevska Crna Gora bila je policijska država, u kojoj su nezavisni novinari, kritičari i politički protivnici vladajuće klase bili obespravljeni, nezakonito praćeni, šikanirani, utamničavani i sistematski proganjani, a Uprava policije služila je kao oruđe režimskog obračunavanja sa opozicijom".

"Šest mjeseci nakon formiranja nove Vlade, naše društvo i dalje nije u dovoljnoj mjeri svjesno ozbiljnosti i razmjera te patologije - golootočke vrijednosti i golootočka ideologija bili su utkani u temelje strukture đukanovićevske Crne Gore. Kao građanin, ne mogu da sakrijem nezadovoljstvo činjenicom da, ni nakon šest mjeseci nove vlasti, oni koji su brutalno prebijali demonstrante 2015. još uvijek nisu procesuirani. Međutim, kao što svaki oporavak započinje dijagnozom, tako verujem da prvi korak u demontaži DPS-ove policijske države predstavlja suočavanje sa dubinom naslijeđenog problema i svijest o neophodnosti sudskih epiloga", zaključuje on. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније