Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

28. 04. 2021. 12:14 >> 12:25
4

FRIDOM HAUS

CG ponovo u kategoriji "hibridnog režima"

Crna Gora je u posljednjem izvještaju Fridom Hausa ostvarila indeks 3,82 u demokratskom skoru – ponovo u kategoriji ,,hibridnog režima“.

To je pad u odnosu na skor 3,86 u odnosu na godinu ranije. Ističe se, da pogoršanje jasno u oblasti Lokalno demokratsko upravljanje. Najbolju ocjenu naša zemlja ima u oblasti Civilno društvo – 5,25. Najlošiji skor je u oblasti Korupcija – 3,00.

U komentaru izvještaja objavljenom na sajtu Fridom Hausa, Noa Bajon je istakao da zemlje u ,,sivoj zoni hibridnih režima“ mogu ostvariti napredak opozicionom pobjedom na izborima, ali se pokazalo da to nije definitivan uslov.

"U različitim stepenima, na posljednjim izborima na Kosovu (2019. i 2021), Crnoj Gori (2020) i Moldaviji (2020), kao i na lokalnim izborima u Banjaluci i Sarajevu u Bosni i Hercegovini, vidjelo se da opoziciona pobjeda u zemljama ,,sive zone hibridnosti“ nije neostvariva. U svakoj od ovih zemalja, opozicione snage su prevazišle očekivanja i uspjele da rostvare promjenu vlasti", napisao je Bajon.

Istakao je bijes birača, a da su se izborna iznenađenja desila kao odraz koruptivnih skandala i zloupotrebe moći.

"Ipak nema garancije da će opoziciona pobjeda donijeti kraj nazadovanja (u demokratskom skoru) ili izlazak iz ,,sive zone“. Kako su opisale Lisija Ćaneti i Šon Henli, ne mogu se pokreti koji do vlasti dolaze na talasu sentimenta protiv korupcije, kao automatski ,,prodemokratski“. Antikoruptivne politike mogu lako u sebi sadržati neliberalne i nedemokratske karakteristike", napisao je Bajon.

Naveo je, da su takve negativne karakteristike razlog da se bez rezerve ne mogu slaviti opozicioni trijumfi u Banjaluci ili Crnoj Gori.

"Novi gradonačelnik Banjaluke i nova Vlada Crne Gore su prigrlili etnonacionalističke, isključive poglede. Slično tome, neustavan odgovor na pandemiju u Slovačkoj je doveo do toga da nova vlast u toj zemlji nije uspjela da pokaže da se razlikuje od prethodne", napisao je Bajon.

Ističe se i izuzetno visok odziv na prethodnim parlamentarnim izborima od 77 procenata.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније