Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

18. 03. 2021. 06:54 >> 06:55

PISEONERO

U toku su rasprave o primjeni metodologije

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero kazala je da u EK raspravljaju kako primijeniti novu metodologiju koju je Oliver Varhelji predstavio ambasadorima EU.

"U toku su interne rasprave o tome kako primijeniti poboljšanu metodologiju na Srbiju i Crnu Goru, pa nijesmo u mogućnosti da ulazimo u detalje", rekla je Pisonero za Pobjedu.

Evropski komesar Oliver Varhelji predstavio je juče u Briselu zemljama članicama prijedlog čiji je osnovni princip da bez ispunjavanja uslova za vladavinu prava nema daljeg puta ka EU.

U non paper dokumentu, u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imala uvid, Varhelji je predstavio ambasadorima zemalja članica Evropske unije revidirani okvir za pristupanje.

"U skladu sa revidiranom metodologijom, nijedno daljnje poglavlje ne bi trebalo zatvoriti prije nego što se ispune privremena mjerila za dva poglavlja vladavine prava, treba razmotriti korektivne mjere u slučaju problema koji se pojave tokom pregovora, a postojeći akcioni planovi vladavine prava ostaće na snazi, tj. neće biti potrebno usvajati nove mape puta", piše u dokumentu.

Zorka Kordić, glavna pregovaračica Crne Gore sa EU, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će nova metodologija unaprijediti dinamiku pregovora.

"Uvjereni smo da bi prilika da se tokom portugalskog predsjedavanja Savjetu EU održi prva takozvana politička međuvladina konferencija bila važna zbog ukupnog stepena integracije naše zemlje i ključnih prioriteta u pregovorima, kao što je vladavina prava", navela je Kordić u pisanoj izjavi za RSE.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније