Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Vijesti ]

17. 03. 2021. 07:05 >> 10:01
14

IZVJEŠTAJ ALIJANSE

Pola građana bi glasalo za ostanak u NATO

Polovina građana Crne Gore glasalo bi za ostanak u NATO, 30 odsto za napuštanje, dok preostalih 20 odsto nije znalo da odgovori na ovo pitanje, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je krajem prošle godine sprovedeno u svih 30 zemalja članica.


Istu podršku (50 odsto) ostajanju u NATO dali su i građani Francuske i to je ujedno najniža među članicama. Najveću podršku članstvu dali su građani susjedne Albanije (94 odsto), a među zemalja regiona i Sjeverne Makedonije (76 odsto), Hrvatske (65 odsto) i Slovenije (55 odsto).

Na pitanje koliko se slažu sa time da bi njihova zemlja trebalo da odbrani drugu članicu u slučaju napada, većina među ispitanicima iz Crne Gore je izrazilo slaganje. Oni su se složili i sa time da bi druge članice trebalo da brane Crnu Goru u slučaju napada.

Većina ispitanika smatra da članstvo u NATO čini manje vjerovatnim da će neka treća država napasti Crnu Goru, a polovina smatra da je po pitanju bezbjednosnih izazova veoma važan odnos između Sjeverne Amerike i Evrope.

Posljednje pitanje u istraživanju odnosilo se na to da li su se bezbjednosne prijetnje u zemlji povećale ili smanjile zbog pandemije koronavirusa ili je stanje ostalo nepromijenjeno. Od građana Crne Gore koji su odgovorili, većina je smatrala da su se one povećale.

Istraživanje je predstavljano kao dio Godišnjeg izvještaja, koji je juče predstavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Pokazalo je, kako je rekao, da “ukupna podrška NATO i transatlantskim odnosima ostaje stabilna i snažna”.

Stoltenberg je kazao da je pandemija dominirala prošlom godinom. “Uprkos ekonomskim posljedicama kovid-19, 2020. godina je bila šesta uzastopna godina povećanja potrošnje na odbranu evropskih saveznica i Kanade”, kazao je on.

U Godišnjem izvještaju se navodi da je Crna Gora, od 2013. povećala troškove odbrane sa 49 na 73 miliona eura prošle godine, odnosno oko 1,72 odsto BDP.

Sljedeće nedjelje će biti održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica, na kojem će učestvovati Đorđe Radulović.

To će biti prvi sastanak u više od godinu koju će biti održan uživo a ne putem zaštićene videokonferencije zbog korone.

U sklopu trodnevne radne posjete Briselu, vicepremijer Dritan Abazović sastao se juče sa zamjenikom generalnog sekretara Mirčom Đoanom.

Abazović je kazao da Crna Gora ostaje privržena politikama i vrijednostima Alijanse i izrazio je spremnost za jačanje doprinosa aktivnostima NATO

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније