Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 03. 2021. 14:40 >> 14:41
1

DANILOVGRADSKA URA

"Riješićemo nagomilane ekološke probleme u DG i NK"

Iz danilovgradskog odbora Građanskog pokreta URA pozdravili su ekološka rješenja koja ovih dana njihove kolege predstavljaju u Nikšiću I obećali da će na održiv način riješiti nagomilane ekološke probleme u Nikšiću i Danilovgradu.

"Ekološke aktivnosti i trenutna ekološka situacija u Nikšiću, od velikog su značaja i za prostor Opštine Danilovgrad. Podzemnim vodama, koje teku od Nikšićkog polja kroz ponore Budoša do Bjelopavlićke ravnice, transportuju se i otpadne vode, koje sadrže velike količine zagađujućih i po zdravlje opasnih supstanci. Deponija na rubu planine Budoš, prava je ekološka crna tačka”, naveli su iz danilovgradske URE.

Kako tvrde, dosadašnja vlast u Nikšiću je trideset godina problem gurala pod tepih.

"Čak su i jednu dobru ideju, proglašenje rijeke Zete Parkom prirode, osudili na propast i prije samog glasanja, jer nisu dali podršku tom projektu ni kada je najavljen, a koji su, pritom, Danilovgrađani pozdravili. Nažalost, taj projekat lokalnim samoupravama Danilovgrada i Podgorice je bio samo dio marketinga, a ne stvarni pokušaj rješavanja problema. Umjesto da se makar potrudimo da očuvamo i zaštitimo zakonom bogate prirodne resurse, sve što je rađeno u proteklih tri decenije u tim opštinama, rađeno je suprotno bilo kakvoj logici i zdravom razumu”, ističu iz danilovgradskog odbora URE.

Kako još navode iz te partije, ogroman broj divljih deponija na teritoriji Danilovgrada, za koje aktuelna vlast u tom gradu nema rješenja, poguban je za životnu sredinu, a samim tim i za zdravlje građana. ,,Ni legalne deponije se ne održavaju, već su zapuštene, a prema mišljenju naših sugrađana predstavljaju ruglo grada. Njihova svijest i savjest se očigledno budi, pa sve češće dižu glas protiv takve nemarnosti lokalne vlasti prema gradu na obali rijeke Zete. To pokazuje i želja stanovnika Bjelopavlića da se što prije naprave kolektor i sistem za prečisćavanje otpadnih voda, ali na lokaciji koja bi zadovoljila sve ekološke kriterijume. Očito je da vlast u Danilovgradu ni za taj projekat nema ni sluha ni adekvatnog rješenja”, navodi se u saopštenju.

Iz danilovgradske URE ističu da su njihove kolege iz Nikšića osmislile i predložile realno i konstruktivno rješenje za sanaciju deponije i eksploataciju otpada.

"Razumijevanje važnosti upravljanja otpadom savremeno je pitanje i predstavlja uslov za zdravu životnu sredinu i očuvanje zdravlja i kvaliteta života građana. Zbog toga, podržavamo sve projekte, koji će na održiv način, uticati na rješavanje konkretnih problema u Nikšiću i Danilovgradu, a samim tim i u Crnoj Gori”, saopšteno je iz danilovgradske URE.

Iz te partije još napominju da su sigurni da će sa promjenama vlasti u tim opštinama i ti problem ubrzo doći na red za rješavanje.

"Obećavamo građanima da ćemo na održiv način riješiti nagomilane ekološke probleme u Nikšiću i Danilovgradu”, zaključili su iz danilovgradske URE.  

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније