Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: VOA ]

26. 02. 2021. 09:12 >> 23:52
29

SERVER

CG nakon promjene vlasti ide u pogrešnom smjeru

Američki analitičar sa Univerziteta Džons Hopkins, Danijel Server, smatra da se Crna Gora poslije promjene vlasti kreće u pogrešnom smjeru.

Vlada se, kaže Server, kreće u smjeru koji je "proruski, protiv nezavisnosti i teokratski".

"Za mene, kao liberalnog demokratu, to nije ispravan smjer. Međutim, to se dogodilo u skladu sa ustavom i vjerujem da će biti preokrenuto na isti način. Nijesam zadovoljan onim što se događa, ali se neću žaliti što je demokratija dovela do promjene vlasti", rekao je Server za Glas Amerike.

Veoma je važno, kaže on, imatu tu mogućnost promjene vlasti i držati zemlju na kursu, koji većina građana u Crnoj Gori želi, a to su evropske integracije, NATO i liberalno demokratsko društvo.

"Međutim, u ovom trenutku je definitivno skrenula s tog puta. Želim da budem otvoren. Mislim da je ono što se događa u Crnoj Gori veoma nepoželjno, ali je na zemlji da to promijeni", kaže Server.

Kao razlog za ocjenu da nova crnogorska vlada ide pogrešnim putem, Server navodi imenovanja ljudi za koje smatra da su protiv nezavisnosti, ne precizirajući o kojim kadrovskim rješenjima je riječ.

Sa druge strane, američki senator Ben Kardin pozvao je crnogorske vlasti da se suprotstave spoljnim naporima da se zemlja usmjeri u pravcu drugačijem od onog koji narod podržava i da poštuju obaveze preuzete članstvom u NATO-u.

Kardin, član senatskog Spoljnopolitičkog odbora i budući predsjedavajući američke Helsinške komisije, to je poručio u pisanoj izjavi povodom zahtjeva Glasa Amerike da prokomentariše aktuelne tenzije u Crnoj Gori i optužbe da se Srbija miješa u unutrašnje stvari u zemlji, kao i primjedbe opozicije u pogledu pojedinih imenovanja u obavještajnom i bezbjednosnom sektoru.

Istaknuti američki senator je podsjetio da se u Kongresu snažno zalagao za članstvo Crne Gore u NATO-u.

"I dalje podržavam aspiracije Crne Gore da bude više integrisani dio Evrope koja je bezbjedna, slobodna i u miru. Pozivam crnogorske vlasti sada, kao što sam to radio i ranije, da se suprostave naporima koji dolaze spolja sa ciljem da se zemlja usmjeri u pravcu koji je drugačiji od onog koji narod podržava, da odgovornosti članice NATO-a shvate ozbiljno i da se pridržavaju obaveza koje je zemlja preuzela u tom pogledu", istakao je Kardin.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније