Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 01. 2021. 11:55 >> 11:54
4

MONTENEGRO INTERNATIONAL

"Atak Skupštine na ustavno-pravni sistem države"

U Skupštini Crne Gore juče smo svjedočili grubom i u evropskoj praksi nezabilježenom ataku na ustavno-pravni sistem države, saopštilaje nevladina organizacija Montenegro International.

Iz NVO su kazali da je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, povodom zahtjeva Ustavnog suda Crne Gore za izjašnjenjem Skupštine u vezi jednog a od preuzimanja nove vlasti sve većeg broja inicijativa za ocjenu ustavnosti zakona i odluka koje ona donosi, uputio ultimativni zahtjev Ustavnom sudu u vezi datog joj roka za izjašnjenje, iznoseći pri tom, kako su kazali, niz najgrubljih kvalifikacija na rad ovog suda čak i pojedinih sudija poimenice.

"Kao NVO koja snažno podržava i podstiče vladavinu prava, a svjedoci ste i naših ranijih upozorenja na nepoštovanja principa iste, upućujemo vam ovaj Apel sa molbom da ga shvatite dobronamjerno i učinite sve što je u vašoj moći da se zaustavi talas razgradnje naše države, konkretno danas njenog ustavno-pravnog sistema", navodi se u saoptenju.

Saopštili su da je Ustavom Crne Gore, članom 11, definisano da je vlast uređena po načelu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

"Načelo diobe vlasti treba da bude temelj svake moderne demokratske države čemu Crna Gora teži. Ali kada se jedna grana vlasti na brutalan način obruši na drugu granu vlasti, kao što je to danas učinila Skupština u odnosu na Ustavni sud, to predstavlja podrivanje nezavisnosti sudstva i njenog autoriteta i to Ustavnog suda – najvažnijeg sudskog organa zaduženog da štiti ustavnost i zakonitost u državi. Ustavni sud Crne Gore shodno članu 63 Zakona o tom sudu, ima pravo, posebno kada se to od njega u podnescima traži, da privremeno obustavi od izvršenja pojedina akta i da u postupku donošenja te mjere, potpuno samostalno određuje organima i tijelima drugih grana vlasti rokove za izjašnjenja, polazeći prije svega od mogućnosti nastupanja neotklonjivih štetnih posljedica, dakle cijeneći javni interes, da se o određenim pitanjima iz njegove nadležnosti odluke donose što je prije moguće", kažu u Montenegro International-u.

Oni su ocijenili da je Skupština Crne Gore "pribjegla ovakvom nezabilježenom pravnom ataku na Ustavni sud", u cilju pritiska, jer se od njega u desetinama podnesaka zahtijevalo da donese odluke o neusklađenosti istih sa Ustavom Crne Gore i drugim pravnim propisima, a u nedostatku legalno konstituisane većine za njihovo donošenje na tim sjednicama.

"U nedostatku argumenata, skupštinska većina je pribjegla antievropskim i antidemokratskim pritiscima i diskvalifikacijama Ustavnog suda i sudija imenom ponaosob, narušavajući ustavno načelo podjele vlasti, nezavisnost i autoritet tog suda, ali i ljudska prava pomenutih sudija. Veoma zabrinuti grubim atakom na ustavno-pravni sistem države od strane nove vlasti, a nakon ozbiljnih ataka na ljudska prava i slobode, ukazujemo vam na ozbiljnost problema, posebno imajući u vidu da je riječ o ideološkim nasljednicima politike Slobodana Miloševića obilježena pored ostalih zala i čuvenom vodiljom “institucionalno ili vaninstitucionalno” – cilj opravdava sredstvo. Nova vlast svakodnevno javnost obavještava o velikoj podršci medunarodne zajednice, prije svega EK, te očekujemo da ćete iskoristiti vaš autoritet, mehanizme i uticaj, kako bi se zaustavio sunovrat naše države po više osnova, a danas i ustavno-pravnog sistema Crne Gore", piše u saopštenju.

U Montenegro International-u kažu da su očekivali promjene i napredak u oblasti vladavine prava, ali ne i, kako su rekli, pravni teror većine "koja je očigledno spremna ne samo da atakuje na postojeće sudske instance, već je ovo put za uvođenje novih, prijekih sudova koji će biti u direktnoj funkciji vlasti".

"Nikada nećemo pristati na ovakva postupanja, hoćemo vladavinu snage Ustava i zakona a ne snage većine. Zato je poslednji čas da se aktivno uključite i zaustavite samovolju i bezakonje koje se kao mračni oblak nadvila nad našom lijepom zemljom", poručuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније