Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

30. 12. 2020. 11:26 >> 11:27
16

MONTENEGRO INTERNATIONAL

"Zakonske izmjene dovode CG na ivicu građanskog rata"

Nezakonita odluka parlamentarne većine da usvoji izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijsti ne proizvodi nikakve pravne posljedice, podgrijava već povišene političke tenzije i dovodi Crnu Goru na ivicu građanskog rata, ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Montenegro International (MI).

Iz te NVO su kazali da su u utorak obavijestili zvaničnike Evropske unije (EU) i NATO o posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori i, kako su naveli, ustavnom puču koji se dešava od trenutka formiranja nove Vlade.

Pismo je poslato na preko 200 adresa u Evropskom parlamentu, Evropskom savjetu, Evropskoj komisiji i NATO, uključujući i generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga i sve ambasade u Crnoj Gori, dok će danas, kako su kazali iz MI, biti upućeno na sve adrese administracije u Vašingtonu.

U pismu se navodi da je nova parlamentarna većina u Crnoj Gori u ponedjeljak uveče donijela novi značajno izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je jasno dao prevlast Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

„Organizaciji koja nije ništa drugo do produžena ruka države Srbije i njene tajne službe, kao i najznačajniji promoter malignog ruskog uticaja u regionu“, dodaje se u pismu.

Zakon, kako se navodi, tu organizaciju dovodi u povoljan i privilegovan položaj, promovišući je de facto u položaj zvanične državne religije, iako pristalice i vjernici Srpske pravoslavne crkve ne čine više od 40 odsto cjelokupnog stanovništva Crne Gore.

„Zapravo 40 odsto crnogorskog stanovništva čine pristalice SPC, dok je s druge strane 60 odsto crnogorskog stanovništva žestok protivnik ove crkve“, kazali su iz MI.

Prema njihovim riječima, Zakon je usvojen na apsolutno nezakonit način, jer je poslanička grupa URA zamijenila poslanika Filipa Adžića Suadom Zoronjić čiji mandat poslanika ovlašteno tijelo, odnosno Državna izborna komisija, nije potvrdila.

Pritom, kako su kazali iz MI, osoba koja nije formalno poslanica glasala je u parlamentu za usvajanje zakona, iako parlamentarna većina prethodno nije imala kvorum za organizaciju sjednice parlamenta u skladu sa procedurama.

Iz te NVO su podsjetili da vladajuća većina ima 41 poslanika od 81, „što je jako tanka većina i bez ovog bezakonja zakon ne bi bio usvojen“.

„Ova apsolutno nezakonita odluka ne proizvodi nikakve pravne posljedice, podgrijava već povišene političke tenzije i dovodi Crnu Goru na ivicu građanskog rata, jer većina stanovništva neće prihvatiti odluku da im se SPC, kao entitet strane države, nametne kao vrhovna vjerska institucija i službena religija u Crnoj Gori“, naglasili su iz MI.

Oni su podsjetili da je, u isto vrijeme, Crnogorska pravoslavna crkva bila je lišena svih pregovora o Zakonu.

Izmjene Zakona, kako su naveli, nijesu prošle nijednu demokratsku proceduru, organizovane su bez javnih i konsultacija s Venecijanskom komisijom Savjeta, „a u parlamentarnu proceduru je Zakon unesen preko noći, od strane “eksperta” SPC koji je izabran za ministra, iako se nalazi u poziciji konflikta interesa“.

Iz MI su kazali da je u utorak, opet suprotno Ustavu, predsjednik Skupštine ilegalno organizovao sastanak Savjeta za bezbjednost i odbranu, bez predsjednika Crne Gore koji je jedina osoba po Ustavu koja saziva, predsjedava i potpisuje odluke.

„A oni su nezakonito donijeli odluku o smjeni načelnika Generalštaba vojske, na isti način kao što su doveli osobu koja ima bliske veze sa Rusijom da upravlja Agencijom za nacionalnu bezbjednost“, dodaje se u pismu.

Navodi se da je u ponedjeljak više od deset hiljada Crnogoraca i Crnogorki, koji su bijesni i na bivšu vlast i na ovu ilegalnu većinu, protestovalo ispred parlamenta.

„I javno su izjavili da će, bez obzira na bilo čiju izdaju, uzvratiti udarac i da bez borbe neće dozvoliti otvorenu okupaciju Crne Gore, niti novu Srebrenicu ili 1918. godinu“, kaže se u pismu.

Dodaje da je nova parlamentarna većina odbila da raspravlja o predloženoj Deklaraciji o genocidu u Srebrenici i Zakonu o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebi njihovih simbola, što, kako su naveli iz MI, jasno ukazuje na njihove namjere i principe.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније