Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

09. 12. 2020. 06:56 >> 17:42
6

PICULA SMATRA

Loša poruka EU zemljama kandidatima

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da je trenutno u Briselu zavladalo vrijeme raznoraznih blokada i korišćenja veta u EU.

Vjeruje, ipak, da trenutna situacija nije dugoročno održiva, jer se, kako kaže, blokadama šalje loša poruka zemljama u procesu proširenja.

"Nažalost, inicijalni plan za otvaranje međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije postignut", rekao je Picula za Pobjedu.

Zaključci ministara EU o proširenju zemalja Zapadnog Balkana juče su blokirani, a ministri EU nijesu usvojili zaključke iako su to očekivalo.

Evropski ministri su se juče samo ovlaš dotakli nacrta zaključaka o Zapadnom Balkanu, a pitanje otvaranja pregovora s Albanijom je takođe ostavljeno po strani, imajući u vidu da velike zamjerke na vladavinu prava u Albaniji ima više članica EU, a posebno Francuska, Holandija i Švedska.

Komentarišući ovakve odluke EU, Picula kaže da je politika proširenja tek nakratko doživjela novi zamah tokom prve polovine 2020. s konačnim zelenim svjetlom Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za otvaranje pregovora, kao i sa zagrebačkim Samitom i finansijskom i zdravstvenom pomoći Zapadnom Balkanu u borbi protiv aktuelne pandemije.

"Smatram da ponašanje jedne države članice, koja koristi pitanje proširenja kao nacionalističku pretkampanju za svoje parlamentarne izbore na proljeće, nije korektna, dobrosusjedska ni u evropskom duhu. Nažalost, nama u Hrvatskoj takav obrazac ponašanja je dobro poznat iz razdoblja našeg pristupnog procesa", rekao je Picula.

Vjeruje, ipak, da trenutna situacija nije dugoročno održiva.

"Blokadama se šalje loša poruka zemljama u procesu proširenja, obeshrabruju se i otvara prostor za još veći uticaj izvaneuropskim faktorima koji nemaju iste vrijednosti kao EU. Bez obzira na aktuelne (ne)prilike, Crna Gora kao predvodnik pristupnog procesa u regiji mora zadržati fokus na reforme. Kapaciteta i naše podrške za to svakako ima", ocijenio je Picula.

Prema njegovim riječima, Evropska unija nema formalnu polugu da odblokira veto jer je za to potrebna jednoglasna odluka zemalja članica.

"I ovaj primjer daje za pravo svima onima koji se zalažu da se dio vanjskopolitičkih odluka donosi kvalifikovanom većinom", naveo je Picula.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније