Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

30. 11. 2020. 07:06   >>  07:07 11

MILIĆ

Zakon o vjeroispovijesti usvojen mimo Poslovnika

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nakon kojeg su uslijedile masovne litije, nije usvojen u skladu sa Pravilnikom o radu Skupštine Crne Gore, zbog čega taj akt treba da bude vraćen u ponovnu proceduru, ocijenio je za Dan bivši poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić.

On navodi da u svakom sistemu postoje pravila rada, a njih za Skupštinu propisuje poslovinik o radu kojim je tačno definisano na koji način se može i šta treba zadovoljiti da bi se usvojio neki predlog zakonskog akta.

“Kada govorimo o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i u skupštinskim dokumentima iz prethodnog 26. saziva konstatovano je da taj akt nije usvojen u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine. Zbog toga je i ono što je potpisao Milo Đukanović, kao predsjednik države, suprotno onome što je trebalo biti usvojeno u Skupštini”, kazao je Milić.

Naime, objašnjava, predlagač zakona je bila Vlada i njen potpredsjednik i ministar Zoran Pažin.

“Zakon je bio na odborima za politički sistem i ljudska prava na kojima je klub poslanika Bošnjačke stranke (BS) predložio amandman koji je predlagač prihvatio i amandman je postao sastavni dio predloga zakona. Dan nakon toga usvajanja, tokom rasprave na plenumu u Skupštini poslanici BS-a su tražili da se njihov amandman povuče i akt koji je usvojen na kraju je bio bez njihvog amandmana, ali oni to nijesu mogli tražiti, već je jedini koji je mogao da traži povlačenje tog amandmana predstavnik Vlade, odnosno ministar Pažin koji to nije uradio”, objasnio je Milić.

Milić navodi da kada su krajem jula usvajali zapisnike o radu Skupštine i zapisnik od 26. decembra, u njemu je tačno navedeno da je prekršena procedura.

“Zbog toga sam zahvalio stručnoj službi što je to evidentirala i pohvalio sam taj dokument koji je i usvojen sa evidentiranom nepravilnošću, odnosno da je predlog zakona glasan mimo Poslovnika o radu Skupštine. Skupštinska većina danas se nalazi pred situacijom, ukoliko ne vrati u ponovnu proceduru taj predlog zakona zato što je isti usvojen mimo procedure, uvešće pravilo da će se moći mimo poslovnika o radu mijenjati predlog zakona od onih koji nijesu predlagači”, ukazao je Milić.

U ime Demokrata, koji su dio nove skupštinske većine, Nikola Rovčanin kaže za Dan da je poznato njihovo čvrsto opredjeljenje da Zakon o slobodi vjeroispovijesti bude proizvod kompromisa sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori uvažavajući potrebu i međunarodne standarde u regulaciji ove zakonske materije.

Imajući u vidu, kako kaže, da nova vladajuća većina u Skupštini ima nepodijeljen stav da sporne odredbe iz aktuelnog zakona treba izmijeniti, to je konkretna izmjena u okviru odgovarajuće parlamentarne procedure najbrži put do usvajanja svima prihvatljivih rješenja.

“Inače, osporavanje samog postupka usvajanja aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u dijelu kršenja procedure, vjerovatno bi bila tema prethodno za Ustavni sud, čime bi se bespotrebno odugovlačilo”, smatra Rovčanin.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kaže da građane, ali i Mitropoliju crnogorsko-primorsku, treba što prije relaksirati problema koje je izazvao Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

On ističe da u pokretu URA, kao što su i ranije isticali, smatraju da je najefikasniji i najbrži način da se problem riješi izmjena zakona.

“Zato je najefikasniji način da se taj akt što prije izmijeni, jer bi pisanje novog akta oduzelo previše vremena”, izjavio je Konatar.

Prema riječima Budimira Aleksića iz Demokratskog fronta, najbolje rješenje za Zakon o slobodi vjeroispovijesti je izrada novog akta.

“Ipak, ja i DF mislimo da bez obzira što je akt izglasan tako kako je izglasan, uz kršenje procedure, da nova Skupština donese zakon o poništavanju tog zakona. Onda da se formira radna grupa i da se radi demokratski zakon, a u to bi bili uključeni predstavnici svih vjerskih zajednica, države, struke, da urade kvalitetan tekst”, ocijenio je Aleksić.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније