Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 11. 2020. 13:09 >> 13:09
17

VIDA DRAŠKOVIĆ

Snaha Đura Draškovića uz Komitski pokret

Profesorica u penziji Vida Drašković, udovica Goluba Draškovića i snaha čuvenog crnogorskog heroja, kapetana Đura Draškovića, podržala je rad Patriotsko komitskog saveza, kao partije koja baštini vrijednosti komitskog pokreta, a prije svega, kako su kazali u saopštenju, bezuslovnu ljubav prema svojoj domovini.

“Srećna sam što komite tog vremena, među kojima je bio moj svekar, čuveni Đuro Drašković, kroz vaš rad, dobijaju neko mjesto u društvu koje im je oteto, što mladi ljudi obilaze njihov grob, što se, posebno kroz pohode na Lipu Cucku, odaje počast za ono što su radili i za što su dali i vlastiti život. Hvala Vam što ste, kao patrija, imali osnivačku skupštinu baš na Čevu i što ste se poklonili sjenima mog svekra i supruga”, kaže Drašković.

Govoreći o svom svekru, Đuru Draškoviću, kaže da je bio ugledni čovjek toga vremena; “fis muški, stasit, obrazovan, poštovan u Crnoj Gori”.

“Ubijen je kada je imao samo 38 godina; njegova supruga, Velika, ostala je sa tri djevojčice i dječakom, Golubom, koji je tada imao dvije i po godine. Bila je to otmena i neustrašiva žena; kada su došli da zapale kuću, izašla je i rekla: “Juče ste mi ubili Đura na Cetinje, a danas ovoj pileži da palite kuću!” Jedan od “domaćih”, koji je bio sa srpskom vojskom je tada rekao da se povuku i da je ostave sa nejači u kući”, priča Vida.

Ni njen život nije bio lak.

“Eto, rođena sam u ćeliji, đe su italijanski okupatori zatvorili svu moju porodicu; majku, oca, babu… Stamatovići su bili partizanska porodica, a stric jedan od organizatora 13-julskog ustanka… I ja se rodim u betonskoj ćeliji, metar sa metar; nema majka s čim da me ogrne osim travezom... A Talijani gledaju bebu, pa donose porciju supe da me nahrani, eto koliko su znali… A prvi poklon sam dobila upravo u ćeliji; zatvorenice su bile oduševljene što se rodila beba, a nijesu mogle praznih ruku da uđu kod bebe, pa se dosjetile; kad su ih Talijani puštili u krug zatvora, viđele su okolo murve, pa svaka od njih ubere po šaku i tako uđu kod majke u ćeliju”, priča Vida…

Sa Golubom, jedinim Đurovim sinom i najbližim saradnikom Krsta Zrnova Popovića, upoznala se mnogo poslije rata; i sin čuvenog kapetana, prošao je golgotu; bio je osuđen kao član Štaba "Crnogorske nacionalne komande" i proveo osam godina u zatvoru.

“Bio je to težak ali lijep život”, kaže Vida, koja je karijeru prosvjetne radnice započela u Bosni i Hercegovini, dok je najveći dio radnog vijeka provela u Nikšiću.

“Žao mi je samo što Đurova sestra Vidosava nije dočekala da se Đuro sada ovako poštuje i voli, otišla je s tom ranom u grob,ali drago mi je što se, prvo serijom “Božićni ustanak”, a zatim osnivanjem Patriotsko komitskog saveza, te idejama koje promovišete, na pravi način afirmišu vrijednosti koje su činile crnogorski narod velikim i časnim, pa samim tim i ljude tog vremena, kao što je bio moj svekar Đuro Drašković”, zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније