Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

02. 03. 2021. 20:08 >> 20:09
7

ISTORIČARI SMATRAJU

Đilas i Drašković zavređuju da im se CG oduži

Savjet Glavnog grada usvojio je odluku da dvije ulice u Podgorici dobiju imena Milovana Đilasa i Đura Draškovića koji su obilježili dio crnogorske istorije. Sada je na potezu Sekretarijat za kulturu i sport, pa gradonačelnik koji će saglasnost tražiti od Ministarstva kulture. Istoričari smatraju da te ličnosti zavređuju da se Crna Gora oduži ljudima koji su bili spremni i na smrt zbog njenog oslobođenja, uprkos, kako kažu, kontroverznim biografijama.

Ulica koja spaja Bulevar Svetog Petra Cetinjskog i Ulicu Svetlane Kane Radević dobiće ime po Milovanu Đilasu, jednoj od najznačajnijih ličnosti crnogorske istorije 20. vijeka, revolucionaru i antifašisti. Ulica u Tološima ime će dobiti po kapetanu Djuru Draškoviću. To je odlučio Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada.

"Nijesu samo Milovan Đilas i Đuro Drašković prijedlozi koji su utvdjeni na jučeraršnejm savjetu, nego je oko 17, 18 ulica na teritoriji Podgoriće takoše će dobiti nove nazive. Kad su u pitanju ove dvije ličnosti, mi smo reagovali u Savjetu po zahtjevu mjesnih zajednica, Kruševac i mjesnih zajednica Tološi 1 i Tološi dva", kaže za TVCG Vladimir Vojinović, predsjednik Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada.

Istoričare čudi što ličnosti kao što su Milovan Đilas i Đuro Drašković ulice u Glavnom gradu nijesu dobili i ranije... Đilas se bunio kad niko nije, bio je prvi ali i zaboravljeni disident.

"Vjerovatno možda i najveća i najkontraverznija ličnost crnogorskog 20. vijeka - Milovan Đilas. Veliki radnik, publicista, komunista, čovjek koji je u Crnoj Gori obilježio rad komunističke partije posebno njegov angažman tokom drugog svjetskog rata i kasnije", navodi istoričar Vukota Vukotić.

Drugi dio života Djilas je proveo kritikujući sistem, pa je čak i morao da napusti Jugoslaviju... Bez obzira na život disidenta, bio je jedan od najprevodjenijih crnogorskih pisaca, a njegove knjige na listi 100 najznačajnijih u 20. vijeku. Istaknuti borac bio je i kapetan Đuro Drašković, kojem je kralj Nikola posthumno dodijelio čin majora.

"Jedan od ustanika u Božićnjem ustanku, vođa zajedno sa Krstom Popovićem. Takodje i prva žrtva u ustanku, bukvalno u prvom napadu da se zauzme Cetinje je stradao u tim borbama sa srpskom vojskom", kaže Vukotić.

Zna se ko i kako zavređuje da se po njemu nazove neka ulica ili naselje. Kada će se ulice i zvanično nazvati po Đilasu i Draškoviću, više ne zavisi od Savjeta koji je usvojio prijedloge mjesnih zajednica. Sada je sve u rukama drugih.

"Savjet je svoj dio posla obavio, mi smo usvojili ove odluke, kojima smo utvrdili prijedloge, medjutim procedura nalaže da se Savjet sad obrati sa tim odlukama resornoom sekretarijatu za kulturu i sport koji će pripremiti akta za gradonačelinika koji će se obratiti ministarstvu kulture za saglasnost", kazao je Vojinović.

U Glavnom gradu, kažu, uvijek će biti mjesta za heroje, značajne istorijske ličnosti, sve one koji su svojim djelom doprinijeli slobodi crnogorskog naroda.

Dijana Drašković, TVCG 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније