Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Radio Sarajevo ]

04. 09. 2020. 09:39 >> 17:22
17

PEROVIĆ

Dešavanja u CG mogu destabilizovati region

Ugledna srpska istoričarka i političarka Latinka Perović ocijenila je da bi dešavanja u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta mogla da dovedu do zastoja u našoj zemlji, ali i da prouzrokuju vrlo ozbiljne probleme u regionu.

 

Perović je, u intervjuu za Radio Sarajevo analizirala dešavanja u Crnoj Gori poslije parlamentarnih izbora, uz napomenu da dugo prati šta se zbiva u cijelom regionu, pa, naravno, i u Crnoj Gori.

Sve ovo u Crnoj Gori se, kaže ona, "vrlo dugo događa, još od pojave Slobodana Mioševića, od formulisanja njegovog programa, od izvoza antibirokratske revolucije u Crnu Goru, od te dvočlane federacije, od bore suverenističkog pokreta Crne Gore za emancipaciju, do referenduma..."

"To je jedan proces koji je vrlo postepen, koji je proizašao iz disolucije Jugoslaviji, koji je postupan, ali vrlo precizan pravac. Oni su išli na okretanje ka Evropi. Na učlanjenje u NATO pakt, na unutrašnje reforme. Mislim da su stvorili jednu novu, mladu generaciju. To, naravno, simboliše, na neki način, jer to su takva društva, DPS i predsjednik Milo Đukanović, koji je i na njegovom i na čelu države", istakla je Perović.

Podsjeća kako je "postojala pretenzija odavde da se poništi ta nezavisnost Crne Gore, da se dovede u pitanje i taj crnogorski mentalitet za koji se oni bore od kraja Prvog svjetskog rata i ukidanja države i vojske itd".

"Mislim da je to sukob dvije konstantne tendencije. Jedne pretenzije iz Beograda da to sažme, da prekine postojanje crnogorskog naroda, da prekine sve njegove najnovije tekovine. Dakle, to je stara stvar koja je dugoročno gledano, po mome mišljenju, gubitnička. Ali može da uslovi jedan zastoj u Crnoj Gori i može da prouzrokuje vrlo ozbiljne probleme u regionu, po mome mišljenju. Jer Crna Gora ima odlične odnose sa svim zemljama u regionu. E, sad ako treba da se sve to promijeni zavisno od tekuće vlade, to mislim da su opasna očekivanja, ali se nadam da neće biti moguća", rekla je ona.

Navodi da u Crnoj Gori postoji sloboda udruživanja, a da je izborna kampanja davala riječ svakome da se formuliše i predstavi.

"Izbori su bili slobodni. Priznato je, ali zasad još uvijek treba da se potvrdi službeno taj odnos između vladajuće partije, koja ima 40 mandata, i 41 mandata opozicije. Zvanična Crna Gora je pozdravila taj ishod i spremna je da sve dalje radi prema ustavnim odredbama", kaže Perović.

Na pitanje kako vidi prve poteze ujedinjene opozicije poslije izbora, Perović odgovara: "Opozicija je pokazala nasilje. Ona je pokazala veoma veliku isključenost prema manjinama, posebno prema bošnjačkoj manjini, ali i prema drugima. Izrazila je prijetnje da će poništiti referendum, da će odbaciti priznanje Kosova, da će izaći Alijanse (NATO), da će prekinuti veze sa Evropom... Pa, čekajte, kako se zamišlja jedna država?!"

Dugoročno gledano, kaže ona, da su pobjedničke šanse jedne demokratske, moderne orijentacije Crne Gore koju je ona u velikoj mjeri ostvarivala posljednjih godina, a da su gubitničke šanse na strani vraćanja na situaciju iz osamdesetih i devedesetih, i jedna destabilizacija cijelog regiona.

Govoreći o učešću Srpske pravoslavne crkve (SPC) u "dizanju naroda", Perović kaže poslije propasti Jugoslavije Crkva ostala jedina institucija koja je kao vezivno tkivo cjelokupnog srpskog korpusa.

"Crkva je u međuvremenu postala politička organizacija. Sada se ona oko tog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a naročito oko izbora, pokazala kao politička snaga, kao konkurent. To je vrlo opasna tendencija klerikalizacije društva. Tako da mislim da su to neke stvari na koje se mora obratiti pažnja i na koju će, takođe, morati obratit pažnju i Evropa. Ona može sada to da podcjenjuje, ignoriše, opsjednuta je i sama bila dugim trajanjem te (Đukanovićeve) vlasti. Ali to su antimoderne i antievropske tendencije koje idu na štetu Srbije, dugoročno ide i na štetu Srbije", ističe ona.

Dalja eskalacija sukoba koji je, kaže, latentan, nije od juče "i zna se šta je tačno u njegovom središtu, ona će dovesti do destabilizacije cijelog regiona, po mom mišljenu".

"Neposredne to se tiče Bosne koja ima odlična odnose sa Crnom Gorom. To je taj koncept zaokruženja etničke države od koga ova vlast u Srbiji nije odustala, ako je uopšte i svaka prethodna vlast, izuzev Zorana Đinđića, bila odustala", rekla je Perović.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније