Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M. ]

08. 06. 2020. 17:38 >> 17:39
5

STOLTENBERG

NATO da postane više politički i globalni savez

NATO mora da postane više politički i globalni savez, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg. Predstavljajući svoj plan za NATO 2030, Stoltemberg je naglasio potrebu postavljanja normi u sajber prostoru, u novim tehnologijama i kontroli globalnog naoružanja, uz zalaganje za svijet zasnovan na demokratiji i slobodi, a ne na nasilništvu.

Epidemija koronavirusa promijenila je ljudske živote na način koji je malo ko mogao da zamisli, i pojačala trendove i tenzije koje već postoje kada je u pitanju bezbjednost, ocijenio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Tokom video razgovora sa Atlantskim savjetom i Njemačkim maršal fondom u SAD, Stoltenberg je predstavio plan "NATO 2030" kako bi se sagledalo mjesto Alijanse za deset godina i njena uloga u očuvanju bezbjednosti u sve neizjvjesnijem svijetu.

“Rusija nesmetano nastavlja svoje vojne aktivnosti, ISIL i druge terorističke grupe su osnažene. Državni i nedržavni akteri promovišu dezinformacije i propagandu. Uspon Kine mijenja globalni balans moći, podstičući trku u ekonomskoj tehnološkoj nadmoći, umnožavajući prijetnje otvorenim društvima i ličnim slobodama”, kaže Stoltenberg.

NATO 2030 je, naglašava prvi čovjek Alijanse, način za prilagođavanje novoj normalnosti.

“Za to je potrebno održati jaku vojsku, imati jaču političku ujedinjenost i širi globalni pristup. Kada pogledamo u 2030, moramo nastaviti da ulažemo u naše oružane snge i moderne vojne kapacitete. Oni su nas činili bezbjednim posljednjih 70 godidna, kao i dan danas”, porucuje generalni sekratr NATO alijanse.

Političko jačanje NATO-a znači korišćenje Alijanse kao foruma za diskusije, i za djelovanje u slučaju potrebe po pitanjima koja utiču na zajedničku bezbjednost, ističe Stoltenberg, uz ocjenu da NATO treba da postane više globalni savez, kako bi se “uz saradnju sa istomisljenicima obranile zajedničke vrijednosti u svijetu u kojem je pojačano globalno takmicenje”.

U decembru 2019. NATO lideri pozvali su generalnog sekrara alijanse da ojača političku dimenziju tog saveza, nakon čega je Stoltenberg izabora grupu od deset eksperata.

“Tokom narednih mjeseci NATO će sarađivati sa sveznicama, ekspertima iz provatnog i javnog sektora i mladim liderima kako bi se pružila nova razmišljanja o tome kako obezbijediti da NATo ostane spreman da se suoči sa izazovima sjutrašnjice”, poručuju iz Alijanse.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније