Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 10. 2013. 18:06 >> 18:24
7

POVUČEN POSLOVNIK

Himna podijelila poslanike

Crnogorska Skupština nije usvojila izmjene Poslovnika, jer je poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović povukao svoj prijedlog nakon što je većina poslanika podržalo amandmane predstavnika Liberalne partije, Andrije Popovića, koji su predviđali da se državna himna intonira na konstutivnom zasjedanju i na početku redovnog proljećnjeg i jesenjeg saziva.

 

Poslovnikom, je trebalo da bude definisano koje će radno tijelo da predlaže parlamentu kanidate za sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta i da razmatra predlog o vrhovnom državnom tužiocu.

O izmjenama Poslovnika poslanici se nijesu izjašnjavali nakon što ih je povukao njihov predlagač, poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović.

Damjanović je povukao svoj predlog nakon što je 42 poslanika podržalo amandmane predstavnika Liberalne partije, Andrije Popovića, koji su predviđali da se državna himna intonira na konstutivnom zasjedanju i na početku redovnog proljećnjeg i jesenjeg saziva.

Iako su amandmani LP dobili dovoljnu podršku, prema proceduri, ne mogu stupiti na snagu jer je nakon njihovog usvajanja iz Skupštine povučen osnovni tekst izmjena Poslovnika.

Damjanović je rekao da povlači predlog za izmjenu Poslovnika, jer na sjdnici Kolegijuma predsjednika Skupštine nije postignut konsenzus o Popovićevom prijedlogu.

Predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić, kazao je, prije izjašnjavanja o amandmanima, da bi bilo dobro da se poslanici danas izjasne samo o tome koja će radna tijela predlagati kandidate za pravosudne funkcije.

Popović je podsjetio da je u julu predložio izmjene Poslovnika, prema kojima bi državna himna bila intorina na konstitutivnom i početku proljećnjeg i jesenjeg zasjedanja parlamenta.

"Tada je glasanje bila neregularno, jer je 40 poslanika podržalo izmjene, a jednom poslaniku nije radila tastatura, a on je podržao predlog LP", kazao je Popović.

Predlog SNP-a, koji su podržali poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i manjinskih stranaka, predviđao je da kandidate za pravosudne funkcije Skupštini predlažu Ustavni i Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu.

Damjanović je pojasnio da bi kandidate za sudije Ustavnog suda trebalo da predlaže Ustavni, a da Odbor za politički sistem pravosuđe i upravu razmatra predlog o VDT-u i predlaže kandidate za članove Sudskog savjeta.

Podjelom nadležnosti na dva Odbora, napravljen je dogovor da predstavnici manjinskih naroda dobiju jedno mjesto u Odboru za politički sistem pravosuđe i upravu dok traje procedura izbora kandidata.

Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore najavio je da njegova stranka neće podržati predlog.

"Ustavni odbor je bio nosilac izmjena najvišeg pravnog akta, a to tijelo je utvrdilo način izbora funkcionera u pravosuđu, i logično je da taj Odbor treba da preuzme svu odgovornost u ime parlamenta za konkretna imena na visoke funkcije u pravosuđu", rekao je on.

Milutin Simović iz DPS-a kazao je da njegova partija željela da sačuva praksu da se izmjene Poslovnika usvoje jednoglasno.

Poslanik Demokratskog fronta, Goran Danilović kazao je da do juče njihov predlog, prema kojem bi kandidate predlagao Ustavni odbor, imao većinsku podršku.

On je saopštio da je nakon toga DPS ustupila jedno mjesto u Odboru predstavnicima manjinskih partija.

Krivokapić je za sjutra zakazao novu sjednicu Kolegijuma da bi, kako je naveo, što prije bile usvojene izmjene Poslovnika.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније