Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

07. 03. 2020. 14:50 >> 14:49
3

PAŽIN OCIJENIO

SAD spremne da podržavaju evroatlantski put Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ocijenio je svoju radnu posjetu Vašingtonu uspješnom, dodajući da je imao prilike da od visokih američkih zvaničnika čuje riječi ohrabrenja, podrške i razumijevanja za demokratske potrebe razvoja Crne Gore, prenosi Glas Amerike.

Potpredsjednik Pažin je saopštio da je od svojih sagovornika dobio uvjeravanja o spremnosti SAD, kao partnera, prijatelja i saveznika u okviru NATO alijanse, da istrajno podržava Crnu Goru na njenom evroatlantskom putu, što je ocijenio veoma ohrabrujućim za Crnu Goru.

Tokom razgovora bilo je riječi i o pitanju slobode vjeroispovijesti, odnosno primjeni Zakona.

"Ponovio sam spremnost Vlade Crne Gore da, u otvorenom i argumentovanom dijalogu, razgovara sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve o svim pitanjima koja su od značaja za međusobne odnose između države i crkve", kazo je pažin.

Kako se ističe u saopštenju iz Kabineta potpredsjednika Vlade, Pažin je izrazio uvjerenje da takav argumentovani dijalog može dovesti do obostrano prihvatljivog rješenja, posebno ukoliko postoji dobra volja na obje strane.

"Siguran sam da ekspertski nivo razgovora podrazumijeva fokusirano bavljenje pravnom problematikom, ostavljajući politiku po strani. Vjerujem da se uvažavanjem argumenata protivne strane, spremnošću, tolerancijom i stpljenjem može doći do rješenja koje će relaksirati postojeću situaciju i koje će nas usmjeriti na neke druge, takođe važne, teme u Crnoj Gori", naveo je Pažin.

Kako se dodaje, imao je prilike da se uvjeri u visok stepen razumijevanja američkih zvaničnika u odnosu na potrebu Crne Gore da ima jedan savremen, moderan i liberalan zakon, koji sa visokim garancijama poštovanja međunarodnih pravnih standarda obezbjeđuje svakom građaninu Crne Gore, bez obzira na vjeru i naciju, da uživa pravo na slobodu vjeroispovijesti.
Dodao je da je i predstavnicima Mitropolije sve savršeno jasno u pogledu ovog Zakona, sa izuzetkom nekoliko pitanja.

Potpresjednik nije želio da komentariše reagovanje Mitropolije u odnosu na njegovu posjetu Vašingtonu.

"Ja ne bih komentarisao njihov stav vezano za moju posjetu. Želim sa uvažavanjem da se odnosim prema sagovornicima. Vjerujem da ovaj dijalog može da dovede do rješenja koje je obostrano prihvatljivo, koje podrazumijeva uvažavanje argumenata obje strane, ali isto tako i uvažavanja pravnog poretka Crne Gore", saopštio je Pažin.

Naveo je da očekuje da fokus ekspertskog dijaloga bude na članovima Zakona koji se tiču imovinsko pravnih pitanja, odnosno članova 62 do 64. Dodao je da smatra da su ta pitanja više rezultat nerazumijevanja i izostanka međusobnog povjerenja nego što su ona na pravni ili neki drugi način komplikovana.

Upitan da li Vlada u dijalogu sa Mitropolijom ima crvenu liniju i da li postoje pitanja oko kojih nema pregovora, potpredsjednik Pažin je odgovorio da su crvena linija određenja zapisana u Ustavu Crne Gore.

"Pravni poredak Crne Gore je crvena linija, ona ne smije da bude pređena. Takođe je crvena linija potreba da svi građani, bez obzira na nacionalnost ili vjeru, budu tretirani na jednako pravan način, da ne bude niti privilegovanih, niti diskriminisanih u čitavom tom odnosu između države i vjerskih zajednica i to je ono na čemu ćemo mi insistirati, ali zaista vrlo otvoreni da čujemo argumente druge strane i da imamo stav uvažavanja prema argumentima druge strane", ocijenio je Pažin.

Komentarišući izvještaj američke nevladine organizacije Freedom haus, potpredsjednik je rekao da Vlada pažljivo i odgovorno analizira i čita izvještaje eminentnih nevladinih organizacija.

"Žao mi je što nijesmo bili u prilici da i mi iznesemo svoje viđenje nekih od pitanja koja se tretiraju u ovom izvještaju. Naše bi viđenje bilo nešto drugačije, ali poštujemo stavove koji su izneseni od Fridom hausa", kazao je on.

Saopštio je takođe da mu je blizak dio konstatacija iz izvještaja o potrebi Crne Gore da ima dobar institucionalni odgovor na pitanje ugrožavanja državne imovine.

"Vjerujem da će Vlada, koja inače, neovisno o ovom izvještaju, već radi na tome, brzo imati adekvatan odgovor na tu vrstu izazova", zaključio je potpredsjednik.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније