Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

28. 01. 2020. 10:35 >> 10:39
75

PEROVIĆ ZA RCG

Bezbjednost Crnogoraca u Srbiji ugrožena

Položaj Crnogoraca danas u Srbiji je izuzetno loš i izloženi su izrazitoj netrpeljivosti i netoleranciji, kaže za Radio Crne Gore profesor Univerziteta u Novom Sadu i predsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima dr Milenko Perović.

Crnogorci u Srbiji danas doživljavaju valove mržnje koje su svojevremeno doživljavali Hrvati, Slovenci, Albanci, Bošnjaci, ističe Perović, u intervjuu za Radio Crne Gore.

„U posljednje vrijeme posebno od pripreme Zakona o slobodi vjeroispovijesti ta netrpeljivost je doživjela krešendo", navodi Perović.

Ističe da su najbolja ilustracija tome izjave srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića koje je uputio Crnogorcima u Srbiji.

"Drugim riječima uputio je fašističke prijetnje. Njegove poruke su ne latentno već otvoreno fašističke i njihova uloga je ne samo da zaplaše Crnogorce u Srbiji već da najavi da bi im se možda još ko zna šta moglo desiti. Od tih prijetnji i zastrašivanja do preduzimanja konkretnih represivnih mjera samo je jedan korak. Mi ne treba da živimo u iluziji da se od zastrašivanja neće napraviti taj korak dalje,“ poručio je Perović.

Nema sumnje da je bezbjednost Crnogoraca u Srbiji ugrožena, tvrdi Perović.

“Ako vi kontinuirano targetirata cjelinu crnogorskog nacionalnog korpusa, pritom targetirate pojedine ljude počev od ambasadora Crne Gore u Beogradu, onda svaki Crnogorac u Srbiji mora se osjećati ugroženo”, naglašava Perović.

Konstatacije da su ugrožena prava Srba u Crnoj Gori apsolutna su laž i to najbolje pokazuju cifre.

„1991. godine na popisu Srba je bilo devet odsto, na posljednjem popisu ih je bilo skoro 29 procenata. S druge strane Crnogoraca je u Srbiji bilo preko 160 hiljada danas ih je oko 38. Cifre same po sebi govore”, ističe Perović.

Kaže da oni koji plasiraju tezu da je položaj Srba u Crnoj Gori ugrožen ne nalaze se na terenu racionalnosti.

“Tu tezu plasiraju svi osvajači od kada je svijeta i vijeka, koji idu sa stavom da su im ugrožena prava sunarodnika i da im se mora pomoći. Primjer za to je Hitlerova Njemačka koja je pozivajući se na ugrožena prava Njemaca okupirala Čehoslovačku. Po istoj toj logici govori se o ugroženosti prava Srba u Crnoj Gori u čijoj je osnovi da se rasturi u param-parčad Crna Gora kako bi se ostvario željeni cilj - izlazak na more”, navodi Perović.

On poručuje da je položaj Srba u Crnoj Gori isti kao i svih drugih nacionalnih zajednica i oni, kako dodaje Perović, nemaju ni manje ni više prava od drugih.

"I to jeste smisao postojanja građanske države. Međutim, ukoliko vi za sebe tražite više prava nego što drugi narodi imaju onda vi imate namjeru da legitimirate hegemoniju nad drugim narodima, i to ne može da prođe niđe pa ni u Crnoj Gori“, ističe Perović.

Ideolozi razbijanja Jugoslavije , koji su smatrali da će na njenim krhotinama stvoriti veliku Srbiju nijesu, kako dodaje Perović, racionalni.
“Ta politička i duhovna paradigma ne može niđe da pobijedi. Svjedoci smo kako je prošla u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu. Vjerujem da će isti ishod imati i u Crnoj Gori”, kaže dr Milenko Perović.

Odnosi Srbije i Crne Gore nikada nijesu bili lošiji

Perović navodi i da je politika i ideja stvaranja velike Srbije na svakoj tački bivše Jugoslavije doživjela je poraz.

“Doživjeće ga i u Crnoj Gori jer nema kapacitet da pobijedi. Mogu da izvode litije i političke performanse po Crnoj Gori , ali ta paradigma ne može pobijediti. Po nesreći, četništvo je pobijedilo samo u Srbiji“, naglašava Perović.

Odnosi Srbije i Crne Gore nikada nijesu bili lošiji , smatra Perović. Zvanični Beograd , koliko god tvrdi da se ne miješa u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori , to permanentno radi i to na veoma naivan način, poručuje dr Milenko Perović.

„Iz Vlade Srbije i kabineta predsjednika stižu najneshvatljivija saopštenja u kojima se pokazuje ta permanentna potreba da se Beograd hegemonistički odnosi prema Podgorici. Vladajuća politička klasa u Srbiji je duboko uvjerena da je nezavisna Crna Gora provizorij koji je privremenog karaktera i da Beograd ima dužnost da radi protiv Crne Gore i da je to nešto normalno. Oni dakle pokušavaju završiti normalizaciju neprijateljskog rada prema jednoj suverenoj državi što je u potpunosti neprihvatljivo", kaže Perović.

Ističe i da se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ponaša okupatorski.

"Što ona objektivno i jeste. Ja se nadam da će država Crna Gora imati snage da odoli tom pritisku kojem je izložena i da će Srpsku pravoslavnu crkvu staviti na ono mjesto koje joj priopada a to je da bude samo jedna od vjerskih zajednica , ni manje ni više od toga“, naglašava Perović.

Srbija je prežalila Kosovo, ali Crnu Goru ne može 

Perović kaže i da je Srbija prežalila Kosovo, ali Crnu Goru ne može nikako. Dodaje da Kosovo u srpskom političkom mišljenju i diskursu služi više kao metafora.

“Metafora da se nešto hoće ili neće iako je u političkoj eliti svima jasno da je Kosovo otišlo i da je to nepovratan proces. Na toj kosovskoj mitologiji se može još poneki politički poen zaraditi. Za Crnu Goru se još uvijek misli da nije otišla. Srpske političke i intelektualne elite u posljednjih 150 godina, toliko su uložile da od Crnogoraca naprave Srbe, da od Crne Gore naprave srpsku provinciju. Toliko je tu bilo snova i planova da je teško probudiuti se iz tog košmarnog sna i shvatiti da je granica na Brodarevu zaista državna granica i da se ne može poželjeti u svakom trenutku da se Crna Gora ruši, priključuje Srbiji", ističe profesor Perović.

Crnogorsko pitanje u srpskoj nacionalnoj politici je, kako dodaje, gotovo kao gordijev čvor - neobjašnjivo.

"Ono je mjesto potpune neracionalnosti. Sve srpske nacionalističke bolesti na crnogorskom pitanju baš na tom mjestu zakazuju sastanak. Ako im se to oduzme , one će biti duboko istorijski nesrećne jer drugo takvo mjesto one ne mogu naći“, zaključuje Perović.

Govoreći o Nacionalnom savezu crnogorske zajednice u Srbiji, dr Milenko Perovićje istakao da je to tijelo koje je sastavljeno od predstavnika vladajućih stranaka u Srbiji od svog osnivanja anticrnogorsko.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари75

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније