Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ TVCG ]

30. 07. 2021. 19:53   >>  19:54 9

SKUP NA CETINJU

Dijaspora će se boriti za gospodsku i slobodnu CG

Dijaspora i iseljenici ne prihvataju aktuelnu društveno političku situaciju u Crnoj Gori koja, kako navode, ima za cilj da poništi crnogorski identitet. Sa skupa na Cetinju predstavnici dijaspore i iseljenika poručili su da će se svim raspoloživim i legitimnim sredstvima boriti da se ponovo uspostavi, kako su naveli, gospodska, demokratska i slobodna Crna Gora.

Crna Gora je 30. avgusta prošle godine, kako kaže predsjednik Savjet za saradnju s dijasporom Milenko Perović oteta. I zato je, poručuje Perović, zadatak crnogorskog suverenizma da Crnu Goru u narednom periodu vrati idealogiji slobode.

"Nova vlast je pokušala od Crne Gore da otme i poništi cijelu crnogorsku dijasporu. Ne može se prema crnogorskoj dijaspori voditi šibicarska politika kako se to pokušava u potonje vrijeme. Crnogorska dijaspora ne prihvata ovakvo stanje Crne Gore", kazao je Perović i poručio i da će se svim raspoloživim legitimsnim sredstvima boriti da se ponovo uspostavi gospodska, demokratska i slobodna Crna Gora

 Na skupu je istaknuto da je uloga dijaspore bila je ključna u svim važnim procesima u istoriji Crne Gore. A, danas su Crna Gora i njena dijaspora su pred novim izazovima.

"Na tom polju vidim idealan prostor zaradnju suverisnističkih snaga i dijaspore koji će se uzajamno pomagati i sarađivati, jer bez gajenog nacinalnog identiteta i kulture narod ako takav nestaje a Crna Gora bez onih koji je smatraju jedinom domovinom ne treba da postoji kao država što je i krajnji cilj stratega srpskog sveta", rekao je istoričar Boban Batrćević.

"Ja sam jedan od onih koji ne želi da dijaspora bude uotijebljena tako što će da šalje novac, ja sam jedan od onih koji želi da nam dijaspora vrati pamet da nas nauči svjetskim i evropskim vrijednostima i da je na taj način iskoristimo", poručio je Sabrija Vulić, predsjednik Savjeta muslimanskog naroda.

U cilju jačanja crnogorskog identiteta, osnaživanja državnog suvereniteta i očuvanja antifašističkih vrijednosti crnogorska dijaspora uvijek može računati na podšku Prijestonice i Crnogorske pravoslavne crkve.

"Nećemo ni danas odustati od očuvanja svega onoga što nam je sveto od naše države, jezike,istorije i opredijeljenja da idemo u razvijenu porodicu evropskih država", kazao je Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Cetinja.

"U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi svi ljudi, koji su za građansku Crnu Goru za evropsku i nezavisnu Crnu Goru će imati prijatelja. I nikada ne smijemo skrenuti sa vrijednosti kakav je antifašizam", rekao je Boris Bojović, episkop CPC.

Dijaspora i iseljenici Crne Gore, svoju matičnu domovinu doživljavaju kao građansku, multietničku i po evropskim standardima uređenu državu. I spremni su, kako je zaključeno na skupu, da daju svoj puni doprinos za razvoj isključivo takve Crne Gore.

Biljana Rovčanin, RTCG

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније