Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

27. 01. 2020. 08:32 >> 09:20
55

VUKOVIĆ PORUČILA

Nema kompromisa sa negatorima Crne Gore

Politički protesti, koji su skriveni iza litija, kao što su mnogo puta do sada politički narativi skrivani iza vjerskih mantija, imaju za cilj da zaštite velikosrpske interese u Crnoj Gori, poručila je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković.Poručila je takođe da će se politički dijalog u Crnoj Gori nastaviti, ali i da vladajuća koalicija, koja je obnovila državu, neće praviti kompromise sa negatorima Crne Gore

Neprimjerenim miješanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore i nacionalističkim i prostim ispadima pojedinih srpskih zvaničnika, danas su odnosi dvije države najlošiji u posljednjih deset godina - ocijenila je, u intervjuu za Pobjedu Vuković.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica je, kako je kazala, uz referendum o državnoj nezavisnosti, najvažnija odluka za obnovu duhovne samostalnosti Crne Gore.

“Politički protesti, koji su skriveni iza litija, kao što su mnogo puta do sada politički narativi skrivani iza vjerskih mantija, imaju za cilj da zaštite velikosrpske interese u Crnoj Gori, koje, bez sumnje, ugrožava proevropska i procrnogorska vlast. Upravo zbog toga, nikoga u Crnoj Gori ne bi trebalo da čudi što se sa protesta kliče Kosovu i Srbiji, vijore trobojke, a velikodostojnici poručuju da Vlada treba da padne”, kaže Vuković.

Dodaje da tu nema borbe za vjerske slobode, jer su one zagarantovane svima, a posebno vjernicima SPC u Crnoj Gori.

“Radi se o borbi za vlast koja bi trebalo da posluži SPC i njenim političkim predstavnicima u Crnoj Gori da ponište sva vrijedna ostvarenja savremene Crne Gore, prvenstveno njenu bezbjednost i sigurnost. Krivotvorni umovi, nastali u izbama istorijske i društvene zatvorenosti i usljed toga, mentalne zatrovanosti, danas po crnogorskim ulicama napadaju policiju koja štiti nas i njih, u želji da ostave tragove homogenizovane mržnje, u tri boje”, kazala je poslanica DPS-a.

“Ne može se služiti Bogu i mamoni, vječnom poretku Hristove ljubavi i vremenom i trošnom nacionalizmu”, dodaje ona.

Na pitanje kako komentariše reakcije srpskih zvaničnika, proteste, paljenje crnogorske zastave zbog usvajanja Zakona, Vuković kaže da nacionalistička velikosrpska histerija u Srbiji, kao i politički karakter litija u Crnoj Gori, najbolje pokazuju čiji su interesi ugroženi ovim zakonom.

“Nijesu srpski, ali jesu velikosrpski i to zavazda. Veći interes ima Crna Gora da zaštiti interese Srba u Crnoj Gori nego Srbija. Srbi u Crnoj Gori su građani ove države čiji nijedan predak nije rođen u Srbiji. Oni su crnogorski Srbi. I mi ćemo, a ne Srbija, čuvati i poštovati njihov kulturni identitet, uprkos poniznom i sitnoračundžijskom negiranju države Crne Gore njihovih političkih predstavnika”, izjavila je Vuković.

Dodaje dasu odnosi Srbije i Crne Gore, prije usvajanja Zakona koji uređuje unutrašnja pitanja naše države, bili su na visokom nivou međusobnog poštovanja.

“Ipak, neprimjerenim miješanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore i nacionalističkim i prostim ispadima pojedinih srpskih zvaničnika, danas su odnosi dvije države najlošiji u posljednjih 10 godina. Ti bahati mutnolovci nijesu navikli na čiste državne pozicije Crne Gore. Priželjkujući da Crna Gora živi u identitetskoj magluštini u kojoj bi nas oni mogli tretirati kao pogubljene guske, ne mogu da prihvate jasne političke orijentire crnogorske vlasti koja se otima svim vidovima njihove brižljivo pripremane anticrnogorske propagande, koju u Njegoševom duhu možemo nazvati pravom "glibinom". Izuzimajući hrabru intelektualnu elitu Srbije, tamošnja javnost unutrašnja pitanja Crne Gore doživljava svojima, a razlog je jasan, nikad nam neće oprostiti što smo obnovili svoju nezavisnost koja nam je uskraćena 1918. i riješili da obnovimo svoju duhovnost koja nam je uzurpirana i negirana od 1920. Godine”, navela je poslanica DPS-a.

Smatra da je reakcija Crne Gore nakon paljenja crnogorske zastave u Beogradu i napada na Ambasadu bila u skladu sa našom tradicijom.

“Želimo dobre odnose sa našim susjedima, a kada i ovo bude dio istorije odnosa dvije države, Crna Gora će biti ponosna na svoju zvaničnu politiku. Dok oni pale našu zastavu, u prisustvu "vrlih" crnogorskih poslanika, mi ćemo čuvati njihovu i podići je na viši nivo, da im bude vidljivija njihova sramota, kako bi se dok postoje stiđeli pred crnogorskom snagom praštanja i rukom pomirenja. A našu crvenu zastavu ne može zapaliti nijedna fašistička vatra. Ona je satkana od krvi naših tuđemilskih, grahovačkih, mojkovačkih heroja, komita i partizana. Povisoka je to meta za najniže ljudske pobude”, kaže Vuković.

Da će se zakonom "otimati imovina SPC", kako tvrde u Srpskoj pravslavoj crkvi i dijelu opozicije  je, po njenim riječima, podvala.

“Ođe imamo jasnu situaciju. Homo ideologicus (ideologija bjelaštva, četništva i savremene negacije crnogorske države i identiteta) odjenuo se u homo religiosusa, koji navodno štiti ugrožena vjerska prava. Kao najbolji mehanizam manipulacije, izabrana je jedna zvučna riječ, augmentativ "otimačina", koja se u lajtmotivskom nizu ponavlja kao basma, ne bi li se primila u sluh crnogorskih građana i uznemirila njihove vjerujuće duhove. Ta riječ je velika podvala”, navela je Vuković.

Dodaje da Crna Gora vraća svoje, što joj je, svakim danom postaje sve jasnije, mahinacijama oteto.

“Iza podmetanja da Crna Gora otima, a zapravo je njoj oteto, stoji panika palanačkog nacionalizma, koji zastupa gotovo cjelokupna opozicija u Crnoj Gori, suočena sa neminovnim vraćanjem crnogorskog imena Crnoj Gori. Teze, primijetićete – nikada objašnjene, da Crna Gora otima SPC crnogorsku imovinu je možda i najveća prevara jedne ideologije bilo đe na tlu Evrope. Odsustvo argumentacije zamijenili su prisustvom obmana, koje stavljaju u futrole molitvi i ikona, želeći da na taj način dopru do građana koji svoju bogobojažljivost nikada ne bi smjeli podrediti njihovim marifetlucima", kazala je poslanica.

 Tvrdi da će se politički dijalog nastaviti.

“Odavno znamo da postoje velike razlike u našem društvu u shvatanju crnogorskog identiteta. Vladajuća koalicija, koja je obnovila naš državni dom, neće praviti kompromise sa negatorima Crne Gore. Jasno ćemo se suprotstaviti njihovim zlobnim falsifikatima da je ovo nekakav Montenegro koji je prekinuo svaku vezu sa ,,tradicionalnom Crnom Gorom“. Suočićemo ih sa naukom i izvorima, koji su do sada skrivani i podrivani”, kazala je Vuković.

Dijalog na druge teme, po njenim riječima, će zavisiti od opozicije.

“Oni, koje ovaj zakon blokira u namjeri da vode dijalog sa partijama na vlasti, sebe svrstavaju u red ljutih protivnika državnog interesa.Plašim se da je opozicija, 14 godina nakon referenduma, i dalje na poziciji antidržavnog kursa, katkad ukrašena kravatama bezbojne politike, a ponekad skrivena iza mantije.”

Komentarišući incident u parlamentu koiim je DF pokušao spriječiti usvajanje zakona, Vuković je kazala da je crnogorska javnost još jednom je vidjela političare koji nijesu ovladali ni etikom, ni estetikom političke igre.

“Toliko su se zaigrali da su izigrali svaku šansu da ih više ikada iko doživi kao relevantne političke subjekte. Pamtićemo uzvik na toj sjednici: "Država vam je mrtva". Kao da smo čuli eho sa tzv. Podgoričke skupštine na kojoj je održan parastos crnogorskoj državi. Taj mučni usklik je pokazao sunovrat i bizarnost političke grupacije koja se raduje smrti države iz koje crpe svoj legitimitet. Žalosno je što su pojedini mediji u Crnoj Gori krenuli stazama DF-a, lamentirajući da je ovaj zakon usvojen u mrklom mraku, nakon ponoći, uz policijske snage oko parlamenta, ne uzimajući u obzir prethodne najave da će gorjeti Skupština i da će neko od nas proći kao Stjepan Radić”, kaže Vuković.

 Incident je, kako je ocijenila,  lice i naličje politike DF-a.

“Oni drugačije ne umiju. Tako i mora biti kad se po mišljenje hrli u drugu državu. Ono je bio završni čin degradacije jedne udvoričke politike. Jake frustracije proizvode žestoku agresiju. Neprihvatanje sebe i svoga je težak fatum sa kojim, zbilja, nije lasno živjeti.U Crnoj Gori žive mudri i dostojanstveni građani, koji nikada neće dozvoliti da ih nedostojan, a pritom tuđin, void”, zaključila je poslanica DPS-a.

Пратите нас на

Коментари55

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније