Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila B.B. ]

06. 01. 2020. 12:31 >> 12:32
2

POLITIČKE PARTIJE REAGOVALE

"Hapšenje novinarke pritisak na javnu riječ"

Pojedine političke partije osudile su hapšenje urednice portala "FOS media" Anđele Đikanović, kojoj je nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata, zbog mogućeg ponavljanja krivičnog djela koje joj se stavlja na teret. Kako se navodi u saopštenjima, zahtijevaju njeno hitno oslobađanje.

U DF-u hapšenje Đikanović posmatraju kao novi čin treniranja strogoće Osnovnog državnog tužilaštva.

"U Crnoj Gori, koju već redovno potresaju režimske afere i skandali, nerasvijetljena ubistva u sred bijela dana u sred glavnog grada i drugdje, kod građana malo šta izaziva paniku, pa to nije učinio ni tekst pomenute novinarke. U pitanju je samo još jedan udar vlasti na slobodno novinarstvo uz treniranje strogoće policije i ODT-a po nalogu režima da se kod građana stvori osjećaj nesigurnosti na današnji Badnji dan", navodi se u saopštenju DF-a.

Ocjenjuju da je riječ o još jednom prepoznatljivom primjeru aktivnosti ODT, koje prima naredbe iz vrha režima, o istoj kuhinji pritisaka na javnost i javnu riječ.

"Preko primjera novinarke Đikanović vlasti pokušavaju stvoriti psihozu u javnosti isto kao i na dan parlamentarnih izbora, kad je DF osumnjičen za pokušaj državnog udara i nemire u Crnoj Gori, čime je izlaznost birača ciljano smanjena u korist režima. Tako se i danas po istoj matrici nastoji uticati na vjernike da u što manjem broju prisustvuju današnjoj pravoslavnoj svetkovini, Badnjem danu u svim gradovima Crne Gore", kazali su u DF-u.

Kako ističu, Demokratski front očekuje da se novinarka "FOS media" Anđela Đikanović pusti iz pritvora, i da se nova režimska farsa prekine. Istovremeno očekuju i reakciju svih udruženja slobodnih novinara i nezavisnih intelektualaca, koji moraju stati u odbranu svoje profesije i novinara, koje vlasti u Montenegru po oprobanom receptu i kratkom postupku šalju u zatvor.

U GP Nova ljevica smatraju da je hapšenje novinarke za saopštenu riječ odlika diktatorskih i fašističkih režima.

"Hapse novinare pod optužbom da šire paniku među građanima. Ne šire novinari paniku, već vlast i njihove porodice, njihova policija, tužilaštvo, sudstvo, kriminalci. Pljačke, otimačine, trgovina drogom, uništavanje djece, bombe, pucnjave, glad i siromaštvo, od toga građane hvata panika. Ovaj čin pokazuje da je režim ušao u terminalnu fazu, da ne preza više ni od čega da bi zaštitio svoje kriminalom i pljačkom državnih dobara stečeno bogatstvo. U tome su im od pomoći i štite ih sudska i izvršna vlast. U spregu kriminala izvršne, sudske i zakonodavne vlasti smo se uvjerili nebrojeno puta", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik GP Nova ljevica Saša Mijović.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније